Interactieve kunstinstallaties in surrealistisch perspectief (1)

3 december 2023

In het Max Ernst Museum Brühl van de LVR vindt tot en met 28 januari 2024 de expositie “Surreal Futures” plaats. Bezoekers duiken onder in moderne surrealistische werelden, die ontworpen en gerealiseerd zijn door hedendaagse kunstenaars. De voornamelijk interactief opgezette expositie “Surreal Futures” presenteert baanbrekende perspectieven op het gebied van het surrealisme met ongeveer 30 internationale standpunten uit de digitale kunst en mediakunst.

Interactieve kunstinstallaties in surrealistisch perspectief (1)

Max Ernst Museum Brühl des LVR

In de geest van een andere of zelfs nieuwe vorm van “SurRealisme” onderzoeken kunstenaars uit 19 landen de prangende vragen en opgaven van de 21e eeuw, bijvoorbeeld met betrekking tot de effecten in interactieve videowerken, virtuele en augmented reality-kunstwerken, kunstmatige intelligentie, hybride ruimtelijke installaties, digitale collages en multimediale presentaties. Zo kunnen bezoekers surreale beeldeffecten opwekken en veranderen.

Interactieve kunstinstallaties in surrealistisch perspectief (1) - 2 Interactieve kunstinstallaties in surrealistisch perspectief (1) - 3 Interactieve kunstinstallaties in surrealistisch perspectief (1) - 4
In de thematische postzegelverzameling met het onderwerp “Dalí en het surrealisme” zijn meerdere postzegels en postzegelblokken opgenomen waarop het werk van Max Ernst is afgebeeld.

In een kunstmatige fotobox is er een mogelijkheid om op speelse wijze te experimenteren met je eigen identiteit met gebruik van accessoires en AI-algoritmen. De deelnemende kunstenaars tonen het surrealisme als hedendaagse kunst die verder droomt dan de huidige realiteit, die veranderingen in onze kunstwereld weerspiegelt en die toekomstige scenario’s ontwikkelt. Voor het eerst worden naast het werk van Max Ernst ook meerdere hedendaagse werken uit de eigen collectie voorgesteld aan de bezoeker. (Wordt vervolgd).

Max Ernst Museum Brühl des LVR, Comesstrasse 42, Max-Ernst-Allee 1, D-50321 Brühl (bij Keulen), www.maxernstmuseum.lvr.de.