Restauratie van kunstwerk levert weer een origineel op (1)

2 december 2023

Het doel van de publicatie “Restoration as Fabrication of Origins” is om relaties tussen materiële restauratie en politieke keuzes in de Italiaanse renaissancekunst helder te verduidelijken. De focus van dit onderzoek ligt op de kwestie van herkomst als basis voor de politieke, patrimoniale en culturele identiteit. Deze claims werden uitgevoerd binnen een systeem dat, in plaats van de oorspronkelijke vormen en betekenissen van bestaande objecten te herstellen, het verleden her modelleerde volgens nieuwe opgestelde identiteitsvereisten.

Restauratie van kunstwerk levert weer een origineel op (1)

Restoration as Fabrication of Origins

Hierin werden ruimten gereorganiseerd en kunstwerken kregen nieuwe betekenissen. Hun materiële en esthetische realiteiten werden zo getransformeerd en opnieuw gedefinieerd. Voor hedendaagse onderzoekers is het doel daarom om de potentiële fysieke modificaties van deze artefacten te analyseren in het licht van hun symbolische her codering. De inhoud van het boek kijkt ook naar de herschikking van gebeurtenissen van restauraties uit het verleden in latere historische contexten en meer specifiek door middel van ontstaansverhalen die tot doel hebben het heden te stichten in plaats van te getuigen van een verleden tijd.

Restauratie van kunstwerk levert weer een origineel op (1) - 2
The School of Athens, Raphael Sanzio, 500 x 770 cm, 1509-11. Een illustratie uit de publicatie Restoration as Fabrication of Origins.

Want dit is een van de belangrijkste kwesties: moet je het ene verhaal boven het andere kiezen? In feite roept de anti-interventionistische benadering evenveel vragen als antwoorden op. Centraal in dit onderzoek staat de vraag naar de oorsprong als basis voor politieke, patrimoniale en culturele identiteit. De 15e en 16e eeuw getuigen inderdaad van de opkomst en consolidatie van het potentiële bewustzijn. De vraag is in hoeverre restauratie een uitvinding is van een nieuwe staat van het werk - een denkbeeldig verzinsel van de oorspronkelijke staat. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-11-107227-2, “Restoration as Fabrication of Origins”, Henri de Riedmatten, Fabio Gaffo en Mathilde Jaccard, Walter de Gruyter Verlag, 2023, 190 pagina’s, € 49.