Restauratie van kunstwerk levert weer een origineel op (2)

2 december 2023

Dit boek kijkt ook naar de herschikking van gebeurtenissen uit het verleden in latere historische contexten, meer specifiek door middel van verhalen over de oorsprong, die tot doel hebben het heden te grondvesten in plaats van te getuigen van een verleden tijd. Het eerste deel van dit boek bespreekt de semantische dubbelzinnigheid van het concept van restauratie in de Renaissance en de nog steeds onnauwkeurige contouren van het gebruik ervan in de context van de receptie van de oudheid.

Restauratie van kunstwerk levert weer een origineel op (2)

Restoration as Fabrication of Origins

Bij restauratie kan het gaan om praktijken waarbij werken worden toegevoegd, verminkt, vervangen of zelfs verplaatst met het oog op hergebruik. Het tweede deel in het boek bespreekt het resultaat van casestudies van karakteristieke arrangementen en herschikkingen van ruimten en locaties in de dynamische context van een herontdekking van de oudheid. De studies hadden het bijzondere effect dat ze een materiële verwijzing toevoegden aan de postulaten van antieke oorsprong en/of dat ze een fundamentele mythe ondersteunden.
De derde en vierde hoofdstukken geven achtergrond informatie over een poging een interactieve relatie tussen verleden en heden te realiseren.

De auteurs keken naar de receptie en restauratie van renaissance-kunstvoorwerpen in de daaropvolgende eeuwen tot aan de dag van vandaag. De bijdrage “Nova Atlantis” van Beat Wyss, die fungeert als een conclusie die toegang geeft tot een ander veld, onderzoekt zij de mythe van Atlantis van Plato tot in onze tijd, met een focus op The New Atlantis van Francis Bacon. De wetenschappelijke artikelen zijn deels in het Engels en deels in het Frans geschreven door deskundigen met een werkrelatie in de kunstwereld. De inhoud is zeer geschikt voor het gebruik in kunstopleidingen en stimuleert de discussie over het restaureren van licht of zwaar beschadigde werken en in welke mate.

Restauratie van kunstwerk levert weer een origineel op (2) - 2
The School of Athens, Raphael Sanzio, 500 x 770 cm, 1509-11. Een illustratie uit de publicatie Restoration as Fabrication of Origins.

ISBN 978-3-11-107227-2, “Restoration as Fabrication of Origins”, Henri de Riedmatten, Fabio Gaffo en Mathilde Jaccard, Walter de Gruyter Verlag, 2023, 190 pagina’s, € 49.