Een fascinerend compendium van pigmenten en kleurstoffen (1)

5 december 2023

Op een bijzondere wijze werd het geweldig mooie en waardevol compendium vol met voorbeelden, informatie en kleurenafdrukken van pigmenten en kleurstoffen gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van het traditionele zomerfeest in het Goethe Museum in Düsseldorf op 21 september 2023. Het omvangrijke kleurenboek in een geweldige uitvoering beschrijft op heldere en direct bruikbare wijze 367 pigmenten en kleurstoffen, geeft 17 pigmentanalyses en 19 interessante benaderingen van historische feiten en gebeurtenissen uit de wereld van kleuren en kleurgebruik.

Een fascinerend compendium van pigmenten en kleurstoffen (1)

Das Farbenbuch

De ontwerpers en drukkers van dit meesterwerk waren zelfs in staat om meerdere afbeeldingen in een 18-voudige kleurendruk te reproduceren. Direct na de laatste voordracht van de uitgebreide presentaties was er een mogelijkheid voor de aanwezigen om het kleurenboek aan te schaffen. Daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. Voor de voorstelling van het kleurenboek werd speciaal een samenwerking gezocht met de directeur van het Goethe Museum.

Een fascinerend compendium van pigmenten en kleurstoffen (1) - 2

Die was meteen enthousiast om de uitgebreide eigen collectie van materialen, objecten en documentatie uit de nalatenschap van het wetenschappelijke werk rondom de kleurenleer door Johann Wolfgang von Goethe extra onder de aandacht te brengen. Aan het tot stand komen van de artikelen hebben 25 auteurs hun kennis en ervaringen aan het papier toevertrouwd. Een schat aan kleurrijke reproducties van kunstwerken in complete uitvoeringen of diverse details ervan maken van het kleurenboek tevens een inspiratiebron voor kunstliefhebbers en voor alle studenten in kunstonderwijs. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-033-08879-5, “Das Farbenbuch”, Stefan Muntwyler, Juraj Lipscher en Hanspeter Schneider, alataverlag, 2023, 2e druk, 496 pagina’s, € 196, (www.alataverlag.de).


Gerelateerde artikelen