Filatelistische aandacht voor: Leonardo da Vinci (2)

6 december 2023

De lezers van het informatieve en rijk geïllustreerde boek “Leonardo da Vinci” zullen direct al versteld staan van het ongelofelijke doorzettingsvermogen, de uitvindingen en de wetenschappelijke betekenis van Leonardo da Vinci. Hij is zonder enige twijfel één van de grootste wetenschappers in onze geschiedenis en was achteraf te zien zijn tijd ver vooruit.

Filatelistische aandacht voor: Leonardo da Vinci (2)

Veel van zijn schilderijen kregen inmiddels de titel meesterwerk.

De lezer maakt kennis met zijn theorieën, die niet alleen zijn weergegeven in tekst, maar die vooral zijn uitgedrukt in beelden en werktekeningen. Veel van zijn beelden zijn meesterlijke kunstwerken geworden. Leonardo da Vinci (1452-1519) was een begaafd schilder en veel van zijn werken kregen inmiddels de titel meesterwerk.

Zijn relatie tot natuurverschijnselen komt tot uitdrukking in zijn bestudering van de natuur en in de tekeningen en teksten die daarvan visuele getuigen zijn. Nog steeds erkennen veel wetenschapshistorici het belang van de visuele verbeelding in het wetenschappelijk onderzoek en nemen de activiteiten van Leonardo als voorbeeld om de stelling te onderstrepen. De cirkel, als perfecte vorm, speelde een belangrijke rol in de theorie van de wetenschapper Copernicus, die de zon centraal stelde in het universum, en tevens in het creatieve leven van Leonardo.

Filatelistische aandacht voor: Leonardo da Vinci (2) - 2 Filatelistische aandacht voor: Leonardo da Vinci (2) - 3 Filatelistische aandacht voor: Leonardo da Vinci (2) - 4

Zijn gedachten werden door hem op twee manieren vertaald: door anatomische en technische tekeningen en in kunstwerken. In zes samenhangende hoofdstukken is het leven en werk van deze beroemde en gewaardeerde wetenschapper in beeld en tekst op boeiende en onderhoudende wijze beschreven. De inhoud is leerzaam en gedetailleerd uitgewerkt. Leonardo da Vinci wordt op 15 april 1452 geboren in Vinci, als onwettige zoon van notaris Pietro d’Antonio en Caterina.

Na zijn schooltijd komt hij op jonge leeftijd te werken in het atelier van Andrea del Verrocchio in Florence en leert daar alle facetten ervaren van het werken in een atelier. Het atelier van Verrocchio is een creatieve werkplaats waar techniek, architectuur, het maken van schilderijen en sculpturen en de vervaardiging van harnassen, klokken en accessoires voor feesten, partijen en publieke spektakels samengaan.

Het eerste hoofdstuk in het boek gaat daarom over zijn verblijf in het atelier en zijn vorming als kunstenaar. De symbiose van kunst, techniek en wetenschap kenmerkt het Florentijnse atelier van de 15e eeuw. Leonardo ervoer daar de stimulerende, conflicterende en ambivalente relaties tussen praktische en theoretische kennis. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen