Archimedes bouwde mee aan de moderne wetenschap

10 april 2014

Zijn kreet “Eureka!” maakte Archimedes wereldberoemd. Toen hij in bad ontdekte wat opwaartse kracht was slaakte hij deze kreet vanuit enthousiasme en verrassing. Archimedes schreef geschiedenis door de vele uitvindingen, als verdediger van de stad Syracuse en als geniale wiskundige.

Archimedes bouwde mee aan de moderne wetenschap

Archimedes: voorloper van de moderne wetenschap

Zijn persoon is een mythe en zijn werk vormt een van de diepste wortels van onze kennis en wetenschap. Hij leefde bijna 75 jaar en werd op het Griekse deel van Sicilië geboren. Vanuit de legende en uit de resultaten van wetenschappelijke verkenningen is hij vermoedelijk in het jaar 287 v. Chr. geboren in Syracuse. In het jaar 212 v. Chr. komt hij om het leven tijdens de plunderingen van Romeinen. Het trieste einde van een leven als genie.

Vanwege zijn relatief hoge leeftijd heeft Archimedes heel veel tijd kunnen wijden aan zijn wetenschappelijk onderzoek. In het boek “Archimedes: voorloper van de moderne wetenschap” schrijft de auteur op voortreffelijke wijze over het boeiende leven van Archimedes in een roerige tijd. Zijn veelzijdigheid heeft voor spannende avonturen en indrukwekkende momenten gezorgd. Aan hem zijn wonderbaarlijke instrumenten toegeschreven. In het boek zijn alle bijzonderheden beschreven en in beeld gebracht. Ook de visie op klassieke wiskunde en de Griekse wiskunde is zeer inzichtelijk gemaakt en begrijpelijk voor elke lezer verklaard. Het wiskundige werk van Archimedes is lastig te interpreteren, maar door beschikbaarheid van een groot deel van zijn geschriften weten we veel. In het specifieke hoofdstuk over zijn werk als wiskundige neemt de auteur de lezer mee in de diepgang van zijn wijsheid en doorzettingsvermogen. Natuurlijk moeten we kritisch blijven over hetgeen aan hem wordt toegeschreven. Er is geen door hemzelf geschreven tekst van zijn werken bewaard gebleven, maar zijn geschriften zijn in de loop van de eeuwen vertaald, gemanipuleerd en creatief herschreven. De Archimedes die wij vandaag kennen is volgens het boek de echte Archimedes en dat maakt dit informatieve leerzame boek zo waardevol. Maar de auteur maakt de lezer nieuwsgierig met de tekst over de resultaten vanuit een recent onderzoek. De Arabieren hebben een belangrijke rol gespeeld bij de overdracht van de Griekse wetenschap en filosofie naar het Westen. De werken van Archimedes spelen daarin een leidende rol. Uitgebreid bespreekt de auteur de vlakke meetkunde en geeft een duidelijk beeld over het mechanische werk van Archimedes, zoals dat over het evenwicht van vlakken en zijn drijvende lichamen. Interessant is het om de relatie tussen zijn werk en het humanisme van dichtbij te beoordelen. De uitvinding van de boekdrukkunst heeft gezorgd voor een enorme verspreiding van zijn gedachten, uitvindingen en beschrijvingen. De lezer maakt tevens kennis met het werk van andere wetenschappers, die bouwden op het basiswerk van Archimedes. Het boek in de serie Wetenschappelijke Biografie is van A tot Z uiterst waardevol voor het onderwijs en voor iedereen, die meer wilt weten over het ontstaan van onze kennis en wetenschap.

ISBN 978-90-76988-97-9, “Archimedes: voorloper van de moderne wetenschap”, Pier Daniele Napolitani, Veen Magazines, 2006, 159 pagina’s.


Gerelateerde artikelen