Didactische benadering van het thema Röntgenstraling

8 april 2014

Speciaal voor het vak Fysica ontwikkelde Friedrich Verlag in haar educatieve serie Unterricht Physik een lesmoduul over het natuurkundig verschijnsel röntgenstraling. Door de gedetailleerde benadering van dit onderwerp is de inhoud van de publicatie zeker ook geschikt voor gebruik door iedereen met interesse in de achtergronden en toepassingen van röntgenstraling.

Didactische benadering van het thema Röntgenstraling

Unterricht Physik Röntgenstrahlung

Alle details vanaf de ontdekking door Conrad Wilhelm Röntgen in 1895 tot en met toepassingen in de moderne geneeskunde zijn behandeld en voorzien van illustraties en specifieke bijzonderheden uit het vakgebied. In het jaar 1901 ontving hij voor zijn ontdekking van röntgenstraling de eerste Nobelprijs voor de Natuurkunde. Allereerst start het tijdschrift met een antwoord op de vraag “Waarom het thema röntgenstraling in het onderwijs?” aan de hand van een gedetailleerd overzicht met alle aspecten rondom straling in het algemeen. Dan volgt een artikel over theoretische en praktische achtergronden van röntgenstraling. Toepassingen van röntgenstraling in de geneeskunde staan centraal in een inleiding over diverse medische onderzoeken. Voor het vwo is er een artikel over spektraalanalyse, demonstratievoorbeelden en specifieke röntgentechnische analyses. In een vervolgartikel bespreekt de auteur de fotonen als quantenobjecten. Zelfs voor de beginnende wetenschappers biedt dit tijdschrift veel interessante benaderingen van röntgenstraling in veel vakgebieden.

ISSN 0946-2147, Bestelnummer 513131, “Unterricht Physik-Röntgenstrahlung”, redactieteam, Friedrich Verlag, 2012, tijdschrift 131, 52 pagina’s.


Gerelateerde artikelen