Arcimboldo en zijn unieke fruitgezichten

27 april 2013

Over het leven van de beroemde schilder Giuseppe Arcimboldo is slechts weinig bekend. Hij werd geboren in Milaan in het jaar 1527. De familie Arcimboldo stond in hoog aanzien en zijn vader was schilder. De bouw van de dom van Milaan was zojuist begonnen en was voor Giuseppe een geweldige bron van inspiratie. Bekend is hij geworden door zijn schilderijen met de bijzondere gezichten uit fruit, bloemen, vis of groenten of de combinaties daarvan.

Arcimboldo en zijn unieke fruitgezichten

Der Maler und die Gurkennase

Het boek “De schilder en de neus als een augurk” beschrijft op basis van een beetje fantasie het levensverhaal van Giuseppe. Al op jonge leeftijd speelde hij met fruit en de vormen van aardappels en bloemen. Zijn tekeningen van de Dom in aanbouw werden bijzonder gewaardeerd en al snel viel zijn veelzijdigheid als schilder op bij de machtige keizer Ferdinand I en trad hij in dienst van de keizer.

De auteur schrijft over zijn ontspannen en vrolijke jeugd en daarna over zijn ontwikkelingen als een veel gevraagde kunstschilder. Verrassend was zijn presentatie van vier portretten en de bijbehorende onthulling door de kleden over de schilderijen weg te nemen. Grote stilte en daarna veel humor door het zien van de vierjaargetijden en vier gezichten. Ook een portret van zijn opdrachtgever schilderde Arcimboldo op voortreffelijke wijze. De lezers van dit uiterst leerzame kunstboek worden telkens uitgenodigd om ook zelf een kunstontwerp te maken. Voor liefhebbers van deze kunststijl een vermakelijke en vrolijke informatiebron.

Arcimboldo en zijn unieke fruitgezichten - 2

Bestelnummer 13074, “Der Maler und die Gurkennase”, Josefine Bienath, Domino Verlag, 2007, 40 pagina’s

Afb. De achterzijde van het kunstboek geeft een voorbeeld van een omkeerplaatje van Arcimboldo


Gerelateerde artikelen