Optische illusies en Escher in werkboek

18 april 2013

Voor gebruik door leerlingen en leraren in het voortgezet onderwijs is leermateriaal ontwikkeld waarmee leerlingen op speelse wijze kunnen kennismaken met de unieke combinatie van kunst en wiskunde en de creatieve mogelijkheden om vanuit beide grootheden nieuwe geometrische figuren te ontwerpen.

Optische illusies en Escher in werkboek

Kunst und Mathematik

Hoe vanuit beide creatieve vakken onderhoudende en leerzame opdrachten kunnen worden gerealiseerd is op duidelijke wijze voor leraren verklaard en voorzien van klassikale en individuele lesmaterialen. De leerlingen ervaren werk van enkele bekende kunstenaars, ontdekken de principes van vormen en vlakken, vergelijken en tekenen kunstzinnige ornamenten, ontwerpen toverachtige tapijten, onderzoeken geometrische bouwwerken en maken kennis met optische fenomenen.

Naast de kennismakingsopdrachten aan de hand van voorbeelden van kunstwerken van Paul Klee, Max Bill en Maurits Cornelis Escher, bevat de publicatie veertien specifieke opdrachten om individueel uit te werken. In het werk van Klee gaat het over vormen en figuren, bij Bill krijgt de leerling meer te weten over het ordenen van kleuren en bij Escher over fenomenen als onmogelijke figuren en vlakverdelingen. Een grote afbeelding van de bekende waterval van M.C. Escher uit 1961 laat de leerling zien hoe vervormd perspectief de basis vormt voor een onmogelijke figuur. Ook bevat de publicatie een compacte beschrijving over het leven en kunstwerken van M.C. Escher. Een leuk werkboek voor school en de thuissituatie!

ISBN 978-3-8344-3686-3, “Kunst und Mathematik”, Elfriede Rademakers, Persen Verlag, 2012,
3e druk, 108 pagina’s


Gerelateerde artikelen