Arnold Allan Penzias (1933)

11 januari 2018

De in München in 1933 geboren Duits-Amerikaans natuurkundige en astronoom Arno Penzias (1933) ontving 40 jaar geleden in 1978 samen met Robert Woodrow Wilson de Nobelprijs voor de Natuurkunde. De prijs werd gedeeld met Pjotr Kapitse. Zij ontvingen deze prijs voor de ontdekking van de kosmische achtergrondstraling met microgolflengte.

Arnold Allan Penzias (1933)

Arno Penzias ontving 40 jaar geleden de Nobelprijs voor de Natuurkunde

Door de situatie in Duitsland vluchtte hij met zijn broer in 1939 naar Engeland. Zijn ouders volgden kort daarna en de familie reisde voor emigratie kort daarop door naar de Verenigde Staten. In het jaar 1946 ontving hij de Amerikaanse nationaliteit. Na zijn opleidingen ging hij werken als officier in het Amerikaanse leger en na enkele jaren kreeg hij een baan als assistent in het stralingslaboratorium van de Colombia Universiteit in New York.

Hij werkte daar onder leiding van Charles Townes, de latere uitvinder van de maser. In het jaar 1962 behaalde hij zijn doctoraat als natuurkundige aan de Columbia Universiteit. Zijn promotor was Charles Hard Townes. Bij hun onderzoek naar straling uit de ruimte werd een storend achtergrondgeruis opgemerkt door Penzias en Wilson. Pas jaren later vonden zij de veroorzaker ervan.


Gerelateerde artikelen