Bedrogen ogen door geschilderde illusies

26 augustus 2017

Zowel bij de erkende boekhandel als in de gezellige museumwinkel van het Mauritshuis te Den Haag was de keurig verzorgde en gebonden editie van de tentoonstellingscatalogus “Bedrogen Ogen” verkrijgbaar. In deze expositie toonde het Mauritshuis de geschilderde illusies van Cornelius Gijsbrechts. De schilderijen van deze meester in trompe-l’oeils bleven te bezichtigen tot en met 15 mei 2005. Gelijktijdig bij de start van de expositie verscheen bij Uitgeverij Waanders de catalogus van deze succesvolle expositie.

Bedrogen ogen door geschilderde illusies

Bedrogen ogen. Geschilderde Illusies van Cornelius Gijsbrechts

De bijna levensechte voorstellingen op de schilderijen van deze vrijwel onbekende Vlaamse schilder zijn op groot formaat afgebeeld en besproken. De materialen in de rariteitenkasten lijken zo gepakt te kunnen worden. Ook de attributen voor de jacht kunnen zo van het schilderij worden afgenomen. De catalogus geeft voorts een beschrijving over de techniek van de trompe-l’oeil schilderijen. Met deze techniek wordt een schilderij aangeduid dat is gemaakt met de bedoeling de toeschouwer heel even te laten geloven dat hij tegenover een werkelijk voorwerp of scène staat in plaats van een twee dimensionale weergave daarvan.

De term werd voor het eerst in deze betekenis gebruikt in 1800. Het schilderen van trompe-l’oeils gaat terug tot de Oudheid en kwam in Holland als een apart genre binnen het stilleven in de jaren vijftig van de zeventiende eeuw op. Veel kunstenaars toonden in die jaren een bijzondere belangstelling voor illusie en perspectief. Over het leven en de kunst van Cornelius Gijsbrechts geeft de catalogus in twee interessante artikelen een boeiend beeld van deze bijzondere vorm van schilderkunst. Voor kunstliefhebbers een uitstekende informatiebron over de nalatenschap van Gijsbrechts.

ISBN 90 400 9070 X, “Bedrogen ogen. Geschilderde Illusies van Cornelius Gijsbrechts”, Olaf Koester, Uitgeverij Waanders, 2005, 80 pagina’s.


Gerelateerde artikelen