Trompe l’Oeil als inspiratiebron

5 augustus 2017

Het boek “Trompe l’Oeil Today” is een uitstekende en aantrekkelijke bron voor inspiratie, ideeën en voorbeelden voor schilders, architecten, inrichters en eigenaren van gebouwen, die volgens de bekende ontwerptechniek van Trompe l’Oeil ruimten willen sieren of juist willen laten ontstaan. De auteurs laten de lezers genieten van hun kwaliteiten met professionele illusionistische beelden. Met meer dan 150 kleurrijke afbeeldingen geven zij de lezers een beeld van mogelijkheden met de techniek van suggestie, illusie en perspectief. Trompe l’oeil schept ruimte, sfeer, spanning en neemt de beschouwer mee naar vroegere sferen.

Trompe l’Oeil als inspiratiebron

Trompe L’Oeil Today

Het boek geeft vele voorbeelden van stijlen en technieken voor gebruik in gemeenschappelijke binnen- en buitenruimten. Ook bespreken de auteurs technieken van het schilderen van anamorfosen en geometrische figuren. Vloerbedekkingen zijn niet van echt te onderscheiden en taferelen stralen een grijpbare tastbaarheid uit. De eeuwenoude techniek van het gebruik van trompe l’oeil speelde in de geschiedenis een belangrijke rol in het decoreren van interieurs. Vandaag de dag beschouwen sommige mensen deze bijzondere schildertechniek als kitsch en te simpel om aan te brengen. Het tegendeel is echter door de kenner weersproken. Zelfs de eeuwenoude schilderwerken in kathedralen en in historische gebouwen mogen zich verheugen in een forse belangstelling van het publiek.

Het boek geeft vele fantastische voorbeelden, die met verwonderlijke blikken gadegeslagen kunnen worden. Het schildersechtpaar laten de lezers tevens kennismaken met beelden van authentieke muurschilderingen uit de periode van Pompeï en met de wereldberoemde ontwerpen van Andrea Pozzo, Leon Battista Alberti en Vincenzo Scamozzi. Het boek geeft zowel theoretische als praktische achtergronden over trompe l’oeil en brengt meerdere speciale effecten in beeld, alsmede de prachtige resultaten van zelf uitgevoerde projecten. Het geheel is een onmisbare referentiebron voor creatieve personen.

ISBN 0 393 73130 8, “Trompe L’Oeil Today”, Ursula E. en Martin Benad, W.W. Norton & Company, 2003, 128 pagina’s.


Gerelateerde artikelen