Panorama’s bieden fenomenaal kijkspel

25 april 2017

Het verschijnsel panorama is een uitvinding uit de negentiende eeuw. Bij het zien van een panorama maakt een zinsbegoocheling zich meester van de bezoeker. In het kader van het 125-jarig jubileum van Panorama Mesdag werd in de expositie “De wereld rond” via gedigitaliseerde panoramafoto’s een beeld gegeven van de inrichting van andere historische en nieuwe panorama’s in de wereld.

Panorama’s bieden fenomenaal kijkspel

Het fenomeen panorama

Dankzij de beschikbaarheid van technieken voor het afdrukken van grootschalige prints en hoogwaardige digitale breedbeeld projecties was het mogelijk om de bezoekers verbaasd te laten staan van de unieke beelden van 360º-fotografie. Bij deze tentoonstelling verscheen in samenwerking met het bedrijf Robein Leven (25 jaar) een rijk geïllustreerd boek met de geschiedenis over het verschijnsel panoramabeelden.

In het boek geeft de auteur tevens een compacte beschrijving over een reeks panorama’s, die momenteel open zijn voor het publiek. Het op panoramaformaat gedrukte boek sluit af met een interessante uitleg over de moderne aspecten en de wijze van het bouwen van een panoramabeleving en over de moderne 360º panoramafotografie.

Panorama’s bieden fenomenaal kijkspel - 2

In het museum kunnen bezoekers ook een beeld krijgen achter de coulissen en kunnen zien welke kolossale afmetingen voor het effect van een panorama zorgen. De restauratie van de doeken is gedetailleerd in beeld gebracht en dwingen respect af voor de schilders. U vindt panorama’s onder andere in de plaatsen Luzern, Leipzig, Hagen, Leipzig, Bad Frankenhausen en Praag.

ISBN 90 72084 34 9, “Het fenomeen panorama”, Ton Rombout, Panorama Mesdag, 2006, 96 pagina’s.

Panorama Mesdag, Zeestraat 65, NL-2518 AA Den Haag, www.panorama-mesdag.nl.