Beroemde Bauhaus 90 jaar stevig in de Duitse cultuur

5 mei 2014

Het bekende opleidingsinstituut Bauhaus werd in 1919 in Weimar gesticht en sinds 1925 gehuisvest in Dessau om uiteindelijk in 1933 in Berlijn te worden gesloten. De naam Bauhaus is tot op heden één van de bekendste en succesvolste exportartikelen uit het Duitse culturele gebeuren in de 20e eeuw.

Beroemde Bauhaus 90 jaar stevig in de Duitse cultuur

Modell Bauhaus

De naam van deze toonaangevende school voor kunst, architectuur, design en toneel is zelfs na ruim 75 jaar na sluiting nog actueel en zeer inspirerend. Door het 90-jarige jubileum van de oprichting van Bauhaus vinden vele activiteiten plaats in meerdere landen. Naast congressen zijn er vele tentoonstellingen in alle plaatsen, die een directe relatie hebben met Bauhaus en de doelstellingen ervan. De omvangrijke publicatie “Modell Bauhaus” met ruim 400 kleurrijke afbeeldingen uit de bewogen en invloedrijke geschiedenis, de ontwerpen, de ideeën en producten uit de kunstschool geeft een boeiend en inzichtelijk beeld uit de relatief korte periode van het bestaan.

Beroemde Bauhaus 90 jaar stevig in de Duitse cultuur - 2

Door het gemeenschappelijke project van het Bauhaus-Archief Berlijn, de stichting Bauhaus Dessau en het Bauhaus Museum Weimar, drie instituten met omvangrijke verzamelingen van materialen, objecten, documenten en kunstwerken, wordt aan de hand van 68 geselecteerde representatieve kunstwerken en ontwerpen in dit stevige kunst- en werkboek inspirerende beelden getoond. Over elk jaar van het bestaan van Bauhaus hebben de samenstellers een uitgebreid inhoudelijk bericht geschreven met feiten en gebeurtenissen. Aan de hand van de thema’s, zoals ‘politiek’, ‘cultuur’ en het ‘aantal werklozen en studerenden’ krijgen lezers een historisch beeld van de snelle ontwikkelingen, die plaatsvonden in een bijzondere gestuurde tijdsperiode voor het Duitse volk. Voor het Bauhaus was deze korte periode van grote invloed op het reactievermogen van docenten en studenten aan de studierichtingen van de Hogeschool voor Vormgeving en Kunst. De kunstzinnige denktank van de Duitse kunstrevolutie koos Walter Gropius als de trekker van het instituut Bauhaus en benoemde hem als directeur. Beroemde kunstenaars als Johannes Itten, Paul Klee, Oskar Schlemmer, Georg Muche, Wassily Kandinsky en Theo van Doesburg zijn al meteen in de eerste jaren van het Bauhaus aan dit opleidingsinstituut verbonden en kunnen hun kennis en ervaring delen met studenten. Het zeer waardevolle boek laat alle organisatorische en alle kunstzinnige aspecten van Bauhaus en haar docenten en studenten in een aantrekkelijk geheel zien en beleven. Andere beroemde en toonaangevende kunstenaars zijn Josef Albers, László Moholy-Nagy, Peter Keler, Lucia Moholy, Otto Werner, Luwig Mies van der Rohe, Joost Schmidt, Eugen Batz en Hans Thiemann. Het fascinerende boek dient tevens als catalogus voor de grote overzichtstentoonstellingen in het museum Martin-Gropius-Bau in Berlijn en in het Museum of Modern Art in New York.

ISBN 978-3-7757-2414-2, “Modell Bauhaus”, Wolfgang Thöner, Hatje Cantz Verlag, 2009, 376 pagina’s.


Gerelateerde artikelen