Jonge Poolse kunstenaar toont zijn moderne kunst

6 mei 2014

Met de expositie “Wilhelm Sasnal” gaf het museum K21 voor de eerste maal een breed overzicht uit het oeuvre van de nog jonge Poolse kunstenaar Wilhelm Sasnal. Met deze eerste oeuvre expositie buiten zijn geboorteland was zijn werk te zien van de afgelopen 10 jaar, van zijn studietijd tot het heden. De expositie bevatte circa 70 schilderijen, gegroepeerd rondom een aantal specifieke thema’s.

Jonge Poolse kunstenaar toont zijn moderne kunst

Wilhelm Sasnal

In de thema’s zijn de voorstellingen in zijn schilderijen herkenbaar terug te zien. Zo koos hij voor het schilderen van familie en vrienden, het voortbestaan van de moderne tijd en het vliegen als zijn zinnebeeld, de clichés uit zijn woonplaats Krakau, het weergeven van intieme situaties en de invloed van de kerk in Polen. Zijn schilderwerk ontstond in het postcommunistische decennium in Krakau. Wilhelm Sasnal (1972) hoorde bij een groep gelijkgestemden die onder de naam Ladnie (mooi) tegen de gevstigde academische traditie ingingen. Het ging de kunstenaars om een realistische kunst, in de breedste zin van het woord. Sasnal concentreerde zich in zijn kunstuitingen op alledaagse objecten en artikelen uit de consumptiemaatschappij, van kleding en consumentenelektronica tot het aanbod van reizen. In zijn werk is een panorama aan ervaringen te herkennen van de grote overgangen naar het kapitalisme. Elk werk kan binnen de thema’s toch gezien worden als een individuele gebeurtenis. Dat geldt zowel voor de motiefkeuze, die meestal op het beeld van een foto berust, als voor de gekozen schilderstijl. De personen op zijn werken hebben in het algemeen geen herkenbare gelaatsuitingen en lijken als anonieme personen te figureren en soms zijn het portretten met een karikaturale uitstraling. Om zijn schilderijen brengt hij geen lijsten aan en werkt niet op basis van een opgezet plan voor een voorstelling.

Hij staat ’s-morgens op, schudt zijn hoofd en maakt een beeld in een tot twee dagen. Voor hem is een fragment uit een film of foto, een belevenis op de openbare straat of een goed gevoel van de nieuwe vrijheid voldoende inspiratie voor de kunst. Ook het nieuwe vrije leven en het socialisme in zijn geboorteland sinds 1988 geven ideeën. Met een oeuvre van ruim 500 schilderijen is er natuurlijk wel een bepaalde trend te herkennen. Vele abstracte, realistische en afzonderlijke beelden worden afgewisseld met haastige aanzetten. Het thema kerk is onder andere terug te vinden in een kerk op z’n kop en in portretten van Maarten Luther en zijn vader en moeder. Ook zijn bewondering voor de Concorde, de comic Maus en de ruimtewandeling op de maan hebben hem geïnspireerd.

In de bijbehorende catalogus geven de samensteller van de expositie en andere kunsthistorici interessante artikelen over zijn leven, opleiding en werk en een veelheid aan reproducties uit zijn oeuvre. De expositie “Wilhelm Sasnal” was in 2010 te bezichtigen in het museum K21. Bij de expositie hoorde een uitgebreid activiteitenprogramma en speciale kunstavonden.

ISBN 978-3-7913-6261-8, “Wilhelm Sasnal”, Julian Heynen, Prestel Verlag, 2009, 144 pagina’s.

K21-Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, Ständehausstrasse 1, D-40217 Düsseldorf, www.kunstsammlung.de.


Gerelateerde artikelen