Glans & glitter en gebruik van kristal in kunstwerken

4 mei 2014

In onze moderne tijd is er belangstelling voor glanzende kristallen en vele andere producten uit de geologie in hedendaagse kunst en kunstuitingen en in architectuur.

Glans & glitter en gebruik van kristal in kunstwerken

Glanz & Verderben

Maar ook in mode en speciale ontwerpen komen veelvuldig glinsterende kristallen en diamanten voor. Kristal en diamant staan veelal voor duurzaam, hardheid en aantrekkelijkheid. Soms is in de beleving van de mens het tegendeel het geval en staat het kristal voor weekheid, zwakheid en oppervlakkigheid. In het boek “Glanz & Verderben” geeft auteur Vitus Weh een kunsthistorische beeld over het gebruik van deze ambivalente fenomenen en stelt kunstwerken en documenten tegenover de creatieve toepassingen en waardering door kopers en bezoekers van musea. De vaak schitterende natuurlijke of geslepen vormen van kristallen en diamanten geven menig kunstenaar of ontwerper inspiratie voor een nieuw kunstwerk of een product. Ook op het lichaam worden diamanten en kristallen gedragen om op te vallen of als een eenvoudig sieraad. De geometrische vormen van diamanten en kristallen geven ook veel inspiratie voor creatieve uiting. Recent was er internationale ophef over de wel zeer kostbare menselijke schedel van gegoten platina en voorzien van 8601 diamanten en menselijke tanden als een ontwerp van kunstenaar Damien Hirst.

De publicatie geeft een grote schat aan afbeeldingen en teksten van fascinerende kunstzinnige ontwerpen, waarin begeerde diamanten, kristallen en kristalvormen centraal staan voor de kunstliefhebbers.

ISBN 978-3-85256-479-1, “Glanz & Verderben”, Vitus Weh, Folio Verlag, 2009, 136 pagina’s.


Gerelateerde artikelen