Paul Gauguin zorgde voor veel opwinding en inspiratie

1 mei 2014

Op verzoek van zijn galeriehouder Theo van Gogh ontwierp Paul Gauguin een map met nieuw grafisch werk voor een eigen expositie in het café van Monsieur Volpini in de onmiddellijke nabijheid van de vele gevestigde galerieën in het Parijs tijdens de wereldtentoonstelling van 1889.

Paul Gauguin zorgde voor veel opwinding en inspiratie

Paul Gauguin: Durchbruch zur Moderne

Zoals de meeste kunstenaars in de stroming van de avantgarde mocht ook Paul Gauguin niet deelnemen aan deze wereldexpositie. Daarom koos zowel Gauguin als de andere bevriende kunstenaars voor een bijzonder kunstzinnig alternatief. Zij exposeerden in het Café Volpini. De map die Gauguin ontwierp staat bekend als de Suite Vopini en bevat aantrekkelijke werken op kanarie geel papier. De afbeeldingen in deze map worden tevens gezien als een referentie voor het verdere scheppende werk van de inmiddels beroemd geworden kunstenaar Paul Gauguin (1848-1903). In de werken is zijn latere stijl van centrale motieven te bewonderen. Het visuele resumé van Paul Gauguin en de reconstructie van de expo in Café Volpini vormen de basis voor een nieuwe hedendaagse expositie en het boek bij deze internationale expositie in het Van Gogh Museum en het Cleveland Museum (Ohio). Het kunstboek bevat interessante artikelen over de kunstenaar en zijn kunst en geeft tevens een beeld van de kunst van zijn tijdgenoten en kunstvrienden. Ook is er aandacht voor de door hem ontworpen voorwerpen en brieven aan onder ander zijn vriend Vincent van Gogh. Het geheel is een mooi representatief boek geworden.

ISBN 978-3-7757-2426-5, “Paul Gauguin: Durchbruch zur Moderne”, Heather Lemonedes, Belinda Thomson en Agnieszka Juszczak, Hatje Cantz Verlag, 2009, 247 pagina’s.


Gerelateerde artikelen