Bewegend perspectief zorgt voor een magische sensatie

28 april 2014

De zomertentoonstelling “Patrick Hughes - Bewegende ruimte” in Panorama Mesdag geeft t/m 7 september 2014 een overzicht van het werk van de Engelse kunstenaar Patrick Hughes (Birmingham, 1939). Het fenomeen van de optische illusie staat in zijn schilderstukken en driedimensionale multiples centraal.

Bewegend perspectief zorgt voor een magische sensatie

Patrick Hughes - Bewegende ruimte

De beelden lijken mee te verschuiven met de bewegingen van de blik van de individuele toeschouwer! Het oeuvre van Patrick Hughes wordt meestal geplaatst in het thema van het surrealisme. Het specifieke werk van Patrick Hughes met het speelse perspectief kenmerkt zich door strakke architectonische lijnen van boeken, gebouwen en landschappen, maar creaties van andere kunstenaars komen onverwacht naar voren. De intrigerende vergezichten blijven verrassen als kijkers hun positie ten opzichte van het werk veranderen. De meebewegende horizon is de meest opvallende relatie tussen het Panorama Mesdag en de schilderijen van Hughes. Evenals bij het panorama wordt de onder- en bovenkant van de afbeelding weggewerkt; dit is van wezenlijk belang voor de ruimtelijke werking. Hughes: "Mijn zaag en mijn lijm laten het beeld naar buiten steken, jouw ogen en jouw hersens sturen het weer terug".

Het is de eerste keer dat er een grote overzichtstentoonstelling van Hughes in een Nederlands museum te zien is. Eerdere tentoonstellingen van Hughes in o.a. Duitsland, Japan en de Verenigde Staten trokken tienduizenden bezoekers. Zijn schilderijen bevinden zich in grote museale en particuliere collecties, zoals in de Tate Collection in Londen. Bij de expositie verscheen een catalogus op het panoramaformaat, waardoor de werken in breed formaat goed tot hun recht komen. Ook is er veel aandacht voor het surrea-listische karakter van zijn eerste werken. Patrick Hughes heeft plezier in het realiseren van een paradox in zijn kunstwerk en speelt daarbij voortdurend met bedrog en verbogen werkelijkheid in onze visuele waarnemingen. De introductie van de catalogus beschrijft zijn kunstzinnige en literaire ambities op voortreffelijke wijze. De tweetalige catalogus sluit af met een uitgebreide biografie over Patrick Hughes.

Bewegend perspectief zorgt voor een magische sensatie - 2

ISBN 978-90-5594-926-7, “Patrick Hughes - Bewegende ruimte”, Panorama Mesdag, 2014, 108 pagina’s.

Museum Panorama Mesdag, Zeestraat 65, NL-2518 AA Den Haag, www.panorama-mesdag.com.