Blijvende aandacht voor de wereld van optische illusies

21 mei 2015

Dankzij de mogelijkheden van het wereldwijde internet is het zoeken naar informatie over een specifiek onderwerp of thema slechts het indrukken enkele druktoetsen. De stroom van informatie komt dan bijna vanzelf op het beeldscherm beschikbaar. Steeds meer personen dragen bij aan het verrijken van de informatiebronnen, zoals die van Wikipedia. Zo komt er heel veel informatie over visuele en optische illusies en andere visuele fenomenen beschikbaar.

Blijvende aandacht voor de wereld van optische illusies

Optische Täuschung

De behoefte van liefhebbers van optische illusies om al die informatie gebundeld en altijd beschikbaar te hebben heeft bij diverse organisaties geleid om de digitaal beschikbare gegevens op papier te zetten.
Zo zijn er al tientallen boekjes in diverse talen verschenen met plaatjes en teksten over alle mogelijke optische fenomenen. In de uitgave Optische Täuschung worden in alfabetische volgorde een groot aantal bekende en misschien bij lezers onbekende visuele en optische illusies behandeld. Van de ‘Kamer van Ames’ via het plaatje van ‘Mijn vrouw en mijn schoonmoeder’, eindigt deze uiterst interessante publicatie met het onderwerp ‘Het waterverfeffect’.

Maar ook vindt de lezer uitstekende teksten over anamorfosen, kiepfiguren, op-art, Pulfrich-effect, het stroboscopisch effect, de Thatcher-illusie, nabeeld-effect, het hol-bol fenomeen en onmogelijke figuren. Alle teksten en illustraties zijn ontnomen uit de elke dag groeiende bron Wikipedia.
Door de compactheid van de boekjes en het gemak om de gewenste informatie bij de hand te hebben zijn deze uitgaven redelijk populair, maar wel met een relatief forse aanschafprijs.

ISBN 978-1-1592-1561-3, “Optische Täuschung”, Wiki Series, Books LLC, 2011, 28 pagina’s.


Gerelateerde artikelen