Straatkunst zorgt weer voor verbazing en verwondering

20 mei 2015

Je loopt rustig en gezellig in een winkelstraat en komt plotseling tot een bijzondere ontdekking dat je in een gat dreigt te stappen. Het is dan bijna wel zeker dat je op het werkterrein bent van de kunstenaar Julian Beever. Met zijn driedimensionale krijttekeningen is hij namelijk in staat om geweldige diepte-effecten in zijn straattekeningen te realiseren, waardoor bijna echt realistische afgronden kunnen ontstaan.

Straatkunst zorgt weer voor verbazing en verwondering

Street Art

Zijn driedimensionale krijtkunstwerken zijn inmiddels wereldberoemd geworden en in vrijwel alle gevallen zijn er unieke foto’s gemaakt om alles voor later vast te leggen. “Het weer en politie-agenten zijn de grootste hindernissen”, zegt kunstenaar Julian Beever over zijn prachtige werken. Hij is inmiddels een meester in zijn vak en weet het publiek telkens op het verkeerde been te zetten met illusionistische werken. Met krijt tovert hij motieven op de straat, die vanuit een bepaalde kijkhoek fascinerende optische 3D-illusies laten zien.

In veel gevallen maakt hij zelf deel uit van het gerealiseerde kunstwerk of brengt hij een volledige 3D-show met hulpmiddelen en figuranten. Perspectief en anamorfosen spelen veelal een gezamenlijke hoofdrol in de fantasierijke straatkunst van Beever. In het boek “Street Art” geeft de kunstenaar een beeld van zijn leven en de wens om zo’n bijzondere straattekenaar te willen worden. Ook de tekentechniek die hij toepast wordt uitgebreid toegelicht. In het boek geeft hij aan de hand van tientallen grote foto’s een overzicht van spectaculaire gerealiseerde kunstprojecten op meerdere locaties in de wereld. Extra waarde is er voor dit prachtige boek door de werkfoto’s genomen vanuit een willekeurige kijkpositie en het zicht op het platte vlak.

ISBN 978-3-7243-1056-3, “Street Art”, Julian Beever, Terra Magica Verlag, 2015, 96 pagina’s.


Gerelateerde artikelen