Professor Murphy ontwierp doos met optische illusies

12 mei 2015

Voor ondernemende kinderen, docenten en volwassenen ontwierp een team onder leiding van professor Murphy een set met een schat aan onderdelen om heel lang te kunnen spelen met het fenomeen optische illusies. Bij de zeer uitgebreide set hoort een kleurrijk en leerzaam boekje met alle noodzakelijk instructies en aanwijzingen. Dat maakt de set bijzonder geschikt voor het gebruik in het onderwijs en overblijf.

Professor Murphy ontwierp doos met optische illusies

Professor Murphy's Optische Illusies

Door heldere informatie en uitleg kunnen kinderen geheel zelfstandig kennis maken met het fenomeen van optische illusies en al spelend ervaren dat je bij het kijken niet alles moet geloven wat je denkt te zien! Ontwerpers, kunstenaars, reclamemakers, goochelaars, tekenaars en wetenschappers zijn in staat om ons met eenvoudige of gecompliceerde middelen, objecten en figuren voortdurend om de tuin te leiden. Zij doen dat met opzet en wij vermaken ons daarmee. Maar met verschillende onderdelen in de experimenteerdoos ontstaan visuele en optische illusies spontaan doordat wij daaraan zelf een bijdrage leveren.

De ruim gevulde doos bevat 70 verbijsterende optische illusies en zorgt er tevens voor dat we zelf illusies ontwerpen om de kijkers dan weer te verrassen op effecten die ons oog bedriegen. Met onderdelen in de handige doos kan men een onmogelijke driehoek en een animatieapparaat (vroeger ook wel zoötroop genoemd) bouwen. Ook is er een magische kubus illusie en kan een hexaflexagon gevouwen worden. Vier begoochelende draaischijven zorgen voor kleurrijke optische effecten en laten kleuren ontstaan die er eigenlijk niet zijn. Een aantal griezelig echte dinosaurussen komen bijna in beweging met de 3D-bril op.

Professor Murphy ontwierp doos met optische illusies - 2

Daarmee wordt de optische illusie van de bekende 3D anaglyfenbeeldtechiek met behulp van de meegeleverde 3D-bril door meerdere 3D-plaatjes in beeld gebracht. Voor nieuwsgierigen is er bovendien uitleg over het fenomeen van de complementaire kleuren, de bekende blinde vlek en het soms onopvallende effect van de nabeelden. De maker van het informatieve boekje heeft het dan over het verschijnen van spookstippen of spookvlakken. Een interessant, soms hinderlijk, verschijnsel om op speelse wijze daarmee kennis te maken. Telkens is de instructie duidelijk. Van bijzondere waarde is tevens een set van 54 optische illusiekaarten.

Door de omvang van de set zijn heel veel bekende en minder bekende optische verschijnselen vertegenwoordigd door een plaatje of een tekening. Elke kaart bevat een vraag of een opdracht. Op de achterzijde van de kaart leest de gebruiker de oplossing of de toelichting op de optische illusie. Het geheel is een geweldige aanwinst voor de lessen zien en waarnemen in verschillende vakgebieden en op diverse niveaus in de ontwikkeling van kinderen, jongeren en studenten. Voor liefhebbers van visuele en optische illusies een mooie uitgave.

ISBN 978-1-4723-7988-7, “Professor Murphy’s Optische Illusies”, Parragon Books en Icob (NL), 2014, experimenteerdoos en een informatie- en instructieboekje, 32 pagina’s.


Gerelateerde artikelen