Geometrische kunst van Victor Vasarely

4 mei 2015

Het Kunstmuseum Bayreuth toonde in 2007 van Victor Vasarely schilderijen, grafisch werk en objecten uit het Vasarely Museum in het Hongaarse stadje Pécs. Een tentoonstelling met werk van Victor Vasarely (1906-1997) is altijd goed voor een groot publiek. In de mooie catalogus van de tentoonstelling staat een door Vasarely geschreven artikel met zijn visie over de kunst en de waarneming.

Geometrische kunst van Victor Vasarely

Victor Vasarely

Hij schreef zijn kunstzinnige artikel in 1969 ter gelegenheid van zijn eerste grote tentoonstelling in zijn geboortedorp Pécs. In 1935 verwerkte hij al vibratie-effecten in zijn grafische studies. Bewust ving hij pas rond 1950 aan met het aanbrengen van kinetische effecten in zijn werken. In de daarop volgende jaren creëerde hij het zwart-wit, positief-negatief werk Opera, dat inmiddels als voorbeeld dient voor de mode. Het kunstwerk behoort tot het al even beroemde thema Op-Art, de kunst van optische irritaties en bewegingen.

De catalogus geeft meerdere voorbeelden van deze gewaardeerde en inspirerende kunstvorm. Vasarely geeft een antwoord op de vraag: “Wat is eigenlijk Op-Art?” De Op-Art is een vorm van kinetische abstractie en is niets anders dan de beweging als functie van tijd en ruimte in de wereld van de kunstzinnige vorming en kunstuitingen. In dit thema is hij wereldberoemd, wordt zijn kunst veel gebruikt op drukwerken en in studieboeken en heeft hij reeds vele kunstenaars kunnen inspireren om zich volledig te richten op het werken met het verschijnsel van optische illusies en optisch bedrog.

Het andere artikel in de catalogus gaat uitgebreid in op zijn werk en zijn invloed op de ontwikkeling van het gebruik van kleur en kleurvlakken in zijn optische bewegende kunstwerken. Vasarely is altijd actief gebleven om zijn kunstwerken te promoten en de liefde voor de moderne kunst uit te stralen. Vanaf 1970 werkte hij voortdurend aan het opzetten van musea en in 1976 ging zijn grootste droom in vervulling. Zijn “Vasarely Stichting” werd opgericht en is op dit moment actief met opleidingen en voorlichting.

De werken in de expositie zijn tevens afgebeeld in de kleurrijke en ingebonden catalogus. Dankzij de ruime informatie en feiten over zijn leven, werk, kunstprijzen, exposities en publicaties verdient de catalogus bij elke liefhebber van het werk van Victor Vasarely een speciale plaats in de privé bibliotheek.

ISBN 978 963 721 959, “Victor Vasarely”, József Sárkány, Janus Pannonius Museum, 2007, 90 pagina’s.

Kunstmuseum Bayreuth, Maximilianstrasse 33, D-95444 Bayreuth, www.kunstmuseum-bayreuth.de.


Gerelateerde artikelen