Centrale rol vrouwenfiguur in pop art van Allen Jones (1)

23 augustus 2018

Met zijn onconventionele en provocatieve kunstwerken en andere creatieve uitingen drukte Allen Jones in de 1960-er en 1970-er jaren op een positieve en radicale wijze zijn stempel op de moderne kunst. Sinds die periode behoort de kunstenaar tot de groep hoofdvertegenwoordigers en medeoprichters van de Britse Pop-Art. Indrukwekkend voor die periode werkten zijn unieke meubelsculpturen, die hij ontwierp en realiseerde uit plexiglas en stalenbuis.

Centrale rol vrouwenfiguur in pop art van Allen Jones (1)

Allen Jones - Off the Wall

Met deze materialen maakte hij van mager met kleding voorziene etalagepoppen een serie spraakmakende tafels. Zijn verdere spel met de vrouwelijke etalagepoppen en schamele sensuele aankledingen brachten een schok teweeg in de internationale wereld van de kunst in die periode. Kijkend naar zijn oeuvre, dat in de laatste 50 jaar mede is ontstaan, heeft de kunstenaar zich ook ontwikkeld in de lithografie, ontwerpen van materialen voor film, televisie en theater en als beeldhouwer.

In de wereld van multimedia, boeken en tijdschriften is Allen Jones bekend geworden door de vele kleurrijke ontwerpen. Jarenlang is zijn doel geweest om “kunst van de muur te halen” en in de ruimte te verdelen in vormen van tweedimensionale en driedimensionale kunst. Daarbij gebruikte hij ongewone, niet-rechthoekige beeldformaten, monochroomachtige kleurvlakken en onconventionele beelduitsnijdingen. En dat is absoluut geslaagd te noemen.

Centrale rol vrouwenfiguur in pop art van Allen Jones (1) - 2
Liverpool Dance, 1984, Allen Jones, lakverf op staal, 150 x 100 x 66 cm, Act Art Collection, Berlijn. Uit: Allen Jones - Off the Wall.

In 2012 vond de start plaats van een drievoudige museale retrospektief ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag. Onder de titel “Allen Jones - Off the Wall” brachten Kunsthalle Tübingen, het museum UNESCO Weltkulturerbe Völklinger Hütte en museum Kunstsammlungen Chemnitz tot in september 2013 in de 3 exposities de unieke kunst van deze Britse kunstenaar.

ISBN 978-3-7757-3348-9, “Allen Jones - Off the Wall”, Otto Letze, Hatje Cantz Verlag, 2012, 236 pagina’s.


Gerelateerde artikelen