Veiling voor historische en wetenschappelijke modellen

25 augustus 2018

Het internationaal bekende Oostenrijkse veilinghuis Dorotheum organiseert weer een hoogwaardige veiling van historische en wetenschappelijke instrumenten, modellen en tafelmodellen van wereldbollen. Ook bevat het veilingaanbod tientallen in perfecte staat verkerende fotoapparaten.

Veiling voor historische en wetenschappelijke modellen

Historische apparaten bij veilinghuis Dorotheum in Wenen.

Van alle aangeboden stukken staan de gegevens vermeld in de nu al beschikbare catalogus in drukvorm en op de website van het veilinghuis in Wenen. Vele stukken zijn afgebeeld in de veilingcatalogus, die overigens in een bijzondere uitvoering is gedrukt. Op 13 september 2018 vinden namelijk twee veilingen plaats in één van de zalen in Palais Dorotheum, het gebouw waarin het veilinghuis is gevestigd.

In de tweede veiling worden antieke stukken, objecten en sculpturen aangeboden, als klokken in diverse uitvoeringen, Aziatische volkskunst, kleding, beeldjes, tekeningen en vazen. Alle te veilen stukken van beide veilingen zijn vooraf te bezichtigen in Palais Dorotheum. De biedingen kunnen op diverse manieren plaatsvinden en het veilinghuis heeft zich aangesloten bij de organisatie The Art Loss Register.

Veiling voor historische en wetenschappelijke modellen - 2

In het gedeelte historische instrumenten bevat de catalogus een schat aan wereldbollen in diverse uitvoeringen en voor diverse toepassingen. Voorts bevat het aanbod zonnewijzers als tafelmodellen en in reisuitvoeringen uit de 18e en 19e eeuw. Uit de 16e eeuw biedt Dorotheum zelfs een eenvoudige Hollandse Cirkel aan voor een richtprijs van € 2800. Diverse microscopen en telescopen maken deel uit van het aanbod.

Ook zijn er mineralencollecties en glasmodellen van sieraden en edelstenen, modellen voor medische doeleinden en collecties met kopergravures van dierentekeningen voor educatief gebruik. Interessant is het aanbod aan telegrafietoestellen uit de 19e eeuw en natuurlijk een waardevol aanbod aan Leica fototoestellen en Rolleiflex fotocamera’s en een speciale fotocamera RC5 van het merk Wild Heerbrugg voor opnamen uit de lucht.

Palais Dorotheum, Dorotheergasse 17, A-1010 Wenen, www.dorotheum.com.