Friedrich Wilhelm Ernst Albrecht von Graefe (1828-1870)

21 augustus 2018

De 190 jaar geleden in 1828 in Berlijn geboren Duitse medicus Albrecht von Graefe mag herdacht worden als de stichter van het thans zelfstandige vakgebied van de oogheelkunde in Duitsland. Daarvoor behoorde de oogheelkundige onderzoeken en handelingen tot het vakgebied van de chirurgie. Zijn vader Karl von Graefe was directeur van de chirurgische kliniek van de Universiteit Berlijn.

Friedrich Wilhelm Ernst Albrecht von Graefe (1828-1870)

Albrecht studeerde medicijnen, wis-, natuur- en scheikunde.

Albrecht studeerde in Berlijn in de vakken medicijnen, wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Na afronding van zijn studies werkte hij als assistent arts in Praag. Vervolgstudies deed hij in Parijs, Wenen en Londen en vestigde zich in 1852 in Berlijn en opende een privékliniek voor oogheelkunde met 120 bedden.

Bij de behandeling van patiënten maakte hij geen onderscheid in rangen en standen en kreeg al snel een naam als de “apostel van de lijdende mens”. Samen met Ferdinand von Arlt en Frans Cornelis Donders begon hij met het uitgeven van een vaktijdschrift over oogheelkunde. Bekend van hem is de zogenoemde “staarsteker van Graefe”. Hij stierf jong aan de gevolgen van een longtuberculose op een leeftijd van 42 jaar in Berlijn.


Gerelateerde artikelen