Geboorte van klein-kijkerij te bewonderen in Boerhaave

26 augustus 2018

In het Rijksmuseum Boerhaave te Leiden (nieuwe naam voor Museum Boerhaave) kunnen optische en andere hulpmiddelen voor gebruik in de werelden van wetenschap en geneeskunde tot in de allerkleinste details in de schatkamers van het museum worden ontdekt. Regelmatig vinden in het vernieuwde museum tentoonstellingen plaats waarin extra aandacht wordt gegeven aan het werk en leven van één van de vele Nederlandse wetenschappers, die hun ontdekkingen, uitvindingen, ervaringen en kennis met onze wereld deelden.

Geboorte van klein-kijkerij te bewonderen in Boerhaave

Rijksmuseum Boerhaave Leiden

Postzegelverzamelaars worden regelmatig op de hoogte gebracht van vereringen van wetenschappers, geleerden en uitvinders door telkens verschijnende nieuwe uitgiften van frankeer- en herdenkingszegels. Door regelmatig bezoek aan het museum blijven belangstellenden voor de historie van wetenschap en geneeskunde geïnformeerd. Uit onze omvangrijke boeken- en tijdschriftencollecties willen wij onze lezers graag vier bijzondere uitgaven tonen, die interessante en geïllustreerde artikelen bevatten over wetenschappers, die hebben gezorgd voor een overweldigende kennisexplosie in de zeventiende eeuwse Nederlanden.

Geboorte van klein-kijkerij te bewonderen in Boerhaave - 2 Geboorte van klein-kijkerij te bewonderen in Boerhaave - 3 Geboorte van klein-kijkerij te bewonderen in Boerhaave - 4

In de zogenoemde Gouden Eeuw draaide de wetenschap op nieuwe ideeën over hemel en aarde en kreeg de toegepaste optica een geweldige impuls door resultaten van onderzoek en de vindingrijkheid van onderzoekers als Christiaan Huygens, Jan Swammerdam, Cornelis Drebbel en Antoni van Leeuwenhoek. De vier boekjes beschrijven op heldere wijze de ontwikkelingen rondom microscopie. Voor info www.rijksmuseumboerhaave.nl.

Rijksmuseum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, 2312 WC Leiden.


Gerelateerde artikelen