Constructivistische relaties tussen Nederland en België

20 december 2017

In de expositie “Constructivistische Verbanden” vestigt Museum Belvédère tot en met 28 januari 2018 de volle aandacht op de verbanden en overeenkomsten tussen ‘Zuivere Beelding’ in België en het ‘Constructivisme’ in Noord-Nederland. Een kunstzinnig onderzoek naar veronderstelde verbanden toonde aan dat de avant-garde in ‘Noord’ en ‘Zuid’ wel degelijk aantoonbaar in kunstuitingen aanwezig is, maar onterecht onderbelicht is gebleven.

Constructivistische relaties tussen Nederland en België

Constructivistische Verbanden Noord - Zuid

Zowel de expositie als het bijbehorende kunstboek geven op een plezierige en inspirerende wijze de kijkers en lezers inzicht in die onderlinge relaties en laten zien hoe rijk, gevarieerd en kleurrijk het constructivisme uit de periode 1922-1927 is. In het voorjaar van 2018 zal de expositie te zien zijn in het FeliXart Museum in het Belgische Drogenbos. Centraal staan werken van Wobbe Alkema (1900-1984), Jozef Peeters (1895-1960) en van Felix De Boeck (1898-1995) en de titelpagina’s van de tijdschriften Het Overzicht en De Driehoek.

De kunstwerken en afdrukken van gevoerde correspondentie tussen de kunstenaars onderling zijn in de expositie in ruime mate aangevuld met tientallen werken van tijd- en stijlgenoten. Gedurende de duur van de expositie in Museum Belvédère zijn twee stijlkamers ingericht met objecten van Friese tijdgenoten. De geschilderde, getekende of gedrukte kunstwerken in de expositie zijn veelal geconstrueerde speelse combinaties van geometrische vormen in verrassende en kleurrijke composities.

De beide auteurs, aangevuld met auteur Peter Pauwels, treden terug in een periode van de genoemde schilders waarin hun eerste activiteiten de eerste werken opleverden en zij elkaar ook leerden kennen. Een internationaal bondgenootschap kreeg snel vorm en inhoud. In het voorwoord geven beide auteurs op gedetailleerde wijze die vorming weer.

Constructivistische relaties tussen Nederland en België - 2
En Passant, Wobbe Alkema, olieverf op board, 60 x 60 cm, 1922-1923, collectie Museum Belvédère.

In het tweetalige kunstboek en tevens catalogus van de exposities in Heerenveen en Drogenbos krijgen de lezers alles te weten over de internationale contacten tussen Wobbe Alkema en Hendrik Werkman tussen 1923 en 1930. Het ontstaan van de abstracte beweging in België aan het begin van de 20e eeuw is boeiend beschreven in het artikel “In het teken van scherpere kontoering van het doel”.

Een cultuurstrijd in Vlaanderen tussen de expressionisten aan de ene kant en de constructivisten aan de andere kant was losgebarsten. De artikelen zijn ruim voorzien van reproducties met constructivistische kunst van de drie genoemde kunstenaars en van onder andere Prosper De Troyer, Edmond Van Dooren, Victor Servranckx, Paul Joostens, Marthe Donas, Huib Hoste, Hendrik Werkman, Carel Willink en Jan van der Zee. De catalogus sluit af met biografische schetsen van de hoofdrolspelers in Belgisch-Nederlands constructivisme.

ISBN 978-90-71139-32-1, “Constructivistische Verbanden Noord - Zuid”, Han Steenbruggen en Sergio Servellón, Museum Belvédère en FeliXart Museum , 2017, 129 pagina’s, N/E.

Museum Belvédère, Oranje Nassaulaan 12, NL-8448 MT Heerenveen - Oranjewoud, www.museumbelvedere.nl.


Gerelateerde artikelen