Conversie van 2D- naar 3D- beeld niet zo moeilijk meer

11 maart 2024

De nieuwste uitgave van het periodiek van de ISU - International Stereoscopic Union verscheen eind 2023 als nummer 136. Meteen al op de eerste pagina prijkt een foto van Dennis Boersma, gekozen president van de ISU. De verwachting is namelijk dat het 25e Internationale Stereoscopisch Congres wordt georganiseerd in 2025 in ons land en wel in Wageningen. Het is dan 50 jaar geleden dat op dezelfde locatie van het WICC - Wageningen Internationaal Congrescentrum de ISU werd opgericht door een Nederlands initiatief.

Conversie van 2D- naar 3D- beeld niet zo moeilijk meer

3D-Bulletin 228 + Stereoscopy 136

Stereoscopy 136 bevat meerdere 3D-rapportages van het succesvol verlopen 24e 3D-congres in Japan. Elk verhaal is ruim voorzien van stereoscopische opnamen. Leden van een Canadese stereovereniging tonen hun mooiste 3D-foto’s. Telkens is vermeld met welke apparatuur en methode de getoonde 3D-foto’s zijn gemaakt. De verwachtingen van het jubileumcongres in 2025 zijn hooggespannen bij het bestuur en de leden van de NVvS.

Conversie van 2D- naar 3D- beeld niet zo moeilijk meer - 2

Begin 2024 verscheen nummer 228 van het 3D-Bulletin van de NVvS met op de voorzijde een 3D-anaglyfenfoto van een lepelaar. Na de gebruikelijke en meestal bijzondere mededelingen voor de NVvS-leden bevat het verenigingsblad een reeks artikelen en algemene mededelingen over activiteiten waarin veelal het stereoscopische beeld in allerlei uitvoeringen centraal staat. Zo ook in de uitvoerige beschrijving van een zeer geslaagd experiment. Onder de titel “Poor Man’s Drone” is het experiment om vanaf een hoogte van ruim 7 meter zonder drone in het vrije veld 3D-opnamen te maken.

Het geheel is een boeiende beschrijving. Vanuit de traditionele stereofotocompositie (2023) zijn er veel digitale 3D-foto’s als stereoscopische plaatjes afgedrukt. Het reizende 3D-project “De Hollandse Waterlinies door een andere bril” heeft een vaste plek veroverd in Fort bij Asperen en is vanaf half april te bezoeken. Er is een aankondiging van de expositie “De Grote Illusie”, t/m 1 september 2024 in Teylers.


Gerelateerde artikelen