De kunst van het zien en beleven (2)

4 maart 2024

Het lenzenrastersysteem (lenticulairtechniek) bestaat uit een transparant plasticmateriaal als drager, waarvan het oppervlakte bestaat uit lang gestrekte halfcilindrische lenzen. Tezamen met het fotografische papier met de specifieke beelden kunnen door de positionering van deze beelden en de keuze van de kijkhoek van de waarnemer tot zo’n dertig afzonderlijke beelden in een compact plaatje optisch ‘opgeslagen’ worden.

De kunst van het zien en beleven (2)

Ich/Auge/Welt - The Art of Vision

Alfons Schilling mag zich inmiddels door kennis en ervaring een expert noemen. Veel inspiratie haalde hij daarbij uit de baanbrekende gaven en ervaringen van Eadweard Muybridge en Entienne-Jules Marey. Het boek geeft vele verrassende illustratieve voorbeelden van gefotografeerde lenticulair afbeeldingen in zwart & wit en in kleur. Heel bijzonder zijn de ideeën van Schilling rondom het ontstaan en gebruik vande vectorgrafie, een beeldtechniek op basis van gepolariseerde filters.

In het hoofdstuk “Anatomie des Sehens” neemt de gastauteur de lezer mee op een historische reis door de wereld van de motorische beelden en het bevriezen ervan. Het ontstaan van kinetische kunst en het autostereogram zijn daarin beschreven. Het werken met elektronische apparatuur inspireerde de kunstenaar tot het scheppen van elektronische videokunst, sculpturen en random-dot-stereogrammen. Ook ontwierp Alfons Schilling stereokijkers, stereoscopische beelden en stereoscopische schilderijen.

Voor vele museumdirecteuren, galeriehouders en stereoliefhebbers een uitstekende inspiratiebron. Alfons Schilling is ook beroemd geworden met zijn variëteiten van stereoscopische kijkmachines, waarvan er meerdere als ware kunstwerken kunnen worden beschouwd. In een Amerikaans landschap bouwde hij op een heuvel een reuze ruimtestereoscoop. Het boek bevat voorts een ruim overzicht van afbeeldingen van autobinaire stereoscopische kunstwerken en sluit af met een biografie van de kunstenaar.

ISBN 978-3-211-83023-9, “Ich/Auge/Welt - The Art of Vision”, Alfons Schilling, Springer-Verlag, 1997, 350 pagina’s.