De betekenis van kleuren in de kunst en de geschiedenis (1)

4 maart 2024

Het boek “Alle unsere Farben” met ondertitel “Een waardevolle culture historie”, van Michel Pastoureau, is een fascinerende verkenning van de rol en betekenis van kleur doorheen de geschiedenis en in ons dagelijks leven. Michel Pastoureau, een gerenommeerde Franse historicus, gespecialiseerd in de geschiedenis van kleuren, biedt in dit boek anekdotische beschrijvingen over hoe kleuren de herinneringen, gevoelens en sociale interacties kunnen beïnvloeden.

De betekenis van kleuren in de kunst en de geschiedenis (1)

Alle unsere Farben

“Alle unsere Farben” beschrijft zintuiglijke ervaringen met kleur en hoe deze ervaringen onze herinneringen en emoties kunnen opwekken en vasthouden. Hij doet dit met verhalen over de culturele en historische betekenis van verschillende kleuren, zoals blauwe broeken, het rode kapje van Roodkapje, sporttruien, kleurenfilms, de gele fiets, zwarte katten en zelfs monochrome menukaarten.

De auteur verweeft persoonlijke herinneringen met sociologische, historische en natuurwetenschappelijke inzichten, waardoor een rijk en kleurrijk beeld van de relatie tot kleur ontstaat. Michel Pastoureau bespreekt ook de invloed van kunstenaars zoals Mondriaan en Vermeer op onze perceptie van kleur, evenals de alledaagse objecten zoals vierkleurenballpoints en ervaring met kleurenblindheid. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-8031-3725-8, “Alle unsere Farben”, Michel Pastoureau, Verlag Klaus Wagenbach, 2023, 240 pagina’s, € 24.