Filatelistische aandacht voor: Fotografie (15)

3 maart 2024

De lichtgevoeligheid van zilvernitraat was eerder in 1727 ontdekt door onderzoeker Johann Heinrich Schulze maar was tot dat moment niet meer dan een curiositeit en een kermisattractie. Thomas Wedgwood en Humphry Davy slaagden er in 1802 in om onder invloed van licht een beeld vast te leggen op voorbewerkt papier, alleen lukte het hun niet dit beeld te fixeren.

Filatelistische aandacht voor: Fotografie (15)

Pioniers van de fotografie

Diverse andere concurrerende fotografische processen zijn bekend rondom het jaar van publicatie van fotografie in 1839. Zo ontwikkelde Hippolyte Bayard bijvoorbeeld een direct positief proces. De Duitse geleerde Johann Heinrich Schulze (1687-1744) was de ontdekker van een lichtgevoeligheid van zilverzout en in het bijzonder van de chemische verbindingen zilverchloride en zilvernitraat.

Filatelistische aandacht voor: Fotografie (15) - 2 Filatelistische aandacht voor: Fotografie (15) - 3 Filatelistische aandacht voor: Fotografie (15) - 4

Tijdens experimenten met deze stoffen in 1724 ontdekte hij deze eigenschap. Er was echter geen praktische toepassing bekend. Andere onderzoekers van deze eigenschap waren Thomas Wedgwood en Humphry Davy. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen