Filatelistische aandacht voor: Fotografie (13)

1 maart 2024

David Brewster (1781-1868) had grote interesse in resultaten van het onderzoekswerk van William Talbot en plaatste een artikel van Talbot over zijn onderzoek in zijn wetenschappelijke tijdschrift. Talbot trouwde in 1832 met Constance Mundy. In 1834 experimenteerde hij met bepaalde cheimische stoffen ingesmeerd papier, met daarop een ondoorzichtig object en lag het geheel in de zon. Zo ontstond een fotogram. Na experimenten met verschillende methoden, materialen en belichtingen kwam hij uiteindelijk in 1835 op het praktische spoor van het reproduceren van afbeeldingen vanuit zijn negatieven.

Filatelistische aandacht voor: Fotografie (13)

Pioniers van de fotografie

Pas drie jaar later pakte hij zijn vinding op en ging verder met experimenteren en publiceerde zijn bevindingen. Begin 1839 werd zijn uitvinding gepresenteerd in de Royal Society. Bij de Royal Society kreeg hij geen lovende woorden en het bestuur gaf hem zelfs het advies om zijn werk niet te promoten. Zijn twee wetenschappelijke vrienden Brewster en Herschel steunden wel zijn ontdekkingen en spoorden hem aan om door te gaan. Herschel presenteerde resultaten uit eigen experimenten en noemde de begrippen fotografie, positief, negatief en fixeren.

Filatelistische aandacht voor: Fotografie (13) - 2 Filatelistische aandacht voor: Fotografie (13) - 3 Filatelistische aandacht voor: Fotografie (13) - 4

Ook Talbot ging door met experimenteren en bracht de tijd voor belichting met de nieuwste lichtgevoelige materialen naar slechts enkele miniuten. Veel en voortdurend zakelijk succes kreeg Talbot in de jaren daarna niet door een bepaalde starheid om zijn uitvinding te laten gebruiken door anderen. Bovendien waren er andere personen, die verbeterde processen presenteerden om daarmee efficiënter en sneller afdrukken te maken. Zijn patent uit 1841 op een productie van zijn calotypie (ook wel talbotypie genoemd) verloor uiteindelijk zijn praktische en financiële waarde.

Talbot had schriftelijke contacten met meer dan 1100 wetenschappers, politici en privépersonen. Van zijn correspondentie zijn zo’n 8000 ontvangen en 2000 verzonden brieven bewaard gebleven. Hij is uiteindelijk wereldbekend geworden en is veelvuldig onderscheiden voor al zijn baanbrekende bijdragen aan de fotografie. Op zijn naam staan door wetenschappelijke interesses en creativiteit een reeks van uitvindingen, patenten, acht studieboeken en meer dan honderd tijdschriftartikelen. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen