Het verwerken van visuele informatie (2)

28 februari 2024

De behandeling van het onderwerp vangt aan met het hoofdstuk “Fysiologische Optica”. Daarin vindt de lezer onder andere uitgebreide informatie over de optische anatomie en de mogelijke afwijkingen van het oog, de staafjes en de kegeltjes, de visuele cortex en het zien van kleuren. Vervolgens presenteren de samenstellers de onderwerpen “Detectie van de visuele informatie", “Een geometrisch model van de menselijke waarneming” en “Cognitieve interpretatie van visuele signalen”.

Het verwerken van visuele informatie (2)

The Perception of Visual Information

Het is juist in dit hoofdstuk waarin het bekende verschijnsel van optische verwisseling in beeld is gebracht. Het opbouwen, verwerken en manipuleren van beeldinformatie wordt gedetailleerd beschreven. Het geheel is ruim voorzien van illustraties. Ook het onderzoeken en opmeten van beeldinformatie komt uitgebreid aan de orden. Kennis op universitair niveau van diverse meetsystemen is daarbij noodzakelijk.

Het verwerken van visuele informatie (2) - 2 Het verwerken van visuele informatie (2) - 3
Enkele producten van Paul Baars.

Het gebruik van de computer en computerprogramma’s voor beeldopname als mammografie en radiografie en de bijbehorende technieken van beeldverwerking en het verschijnsel van virtuele realiteit hebben uiteraard een plaats gekregen in het onderwerp. Elk hoofdstuk van dit boek met een sterk wetenschappelijk karakter bevat een literatuurlijst. Een trefwoordenregister sluyit het interessante studieboek af.

ISBN 0-387-94910-0, “The Perception of Visual Information”, William R. Hendee en Peter N.T. Wells, Springer-Verlag, 2e druk, 409 pagina’s.