Filatelistische aandacht voor: Fotografie (11)

28 februari 2024

De datum 19 augustus 1839 geldt als de officiële datum van de aankondiging en presentatie door de Academie van Wetenschappen en gelijktijdig aan de Academie van Schone Kunsten in Parijs van de uitvinding van de fotografie als het resultaat vanuit een optelling van gezamenlijke onderzoeken en experimenten door Niépce en Daguerre. In 1839 sprak Daguerre alleen over de uitvinding van zijn daguerreotypie.

Filatelistische aandacht voor: Fotografie (11)

Pioniers van de fotografie

In het dorpje en in het huis waar Nicéphore zijn eerste foto’s maakte, waarvan nog exemplaren bewaard zijn gebleven, is een museum gesticht, het Maison Nicéphore Niépce (www.niepce.com en www.photo-museum.org). In de presentatie van de uitvinding noemde de secretaris van het wetenschappelijke gezelschap ook de voorbereidende werkzaamheden van Niépce. Daguerre onthulde het proces van het maken van een daguerreotypie.

Filatelistische aandacht voor: Fotografie (11) - 2 Filatelistische aandacht voor: Fotografie (11) - 3 Filatelistische aandacht voor: Fotografie (11) - 4

Bijna op hetzelfde moment presenteerde William Henry Fox Talbot (1800-1877) in Engeland zijn “fotogenieke tekening” aan het publiek. Daguerre werd beloond met een levenslange toelage van de Franse Academie van Wetenschappen voor het realiseren van een fotografisch proces dat “gratis voor iedereen” beschikbaar is. In werkelijkheid was het alleen gratis in Frankrijk. Daguerre behield alle licentierechten voor de rest van de wereld. In het licht van zijn nog bestaande overeenkomst met Joseph Niépce, wordt aan zijn zoon Isidore een kleinere toelage toegekend. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen