Filatelistische aandacht voor: Fotografie (9)

26 februari 2024

Ook zet Daguerre zijn correspondentiepartner Niépce onder druk om de inhoud en methode van zijn opname-, ontwikkel- en fixeerproces niet te delen met anderen. Op basis van wederzijdse verwachtingen ondertekenden Nicéphore Niépce (1765-1833) en Louis Jacques Mandé Daguerre (1787-1851) in Chalon-sur-Saône op 14 december 1829 een overeenkomst tot een samenwerking in de verdere ontwikkeling van de fotografie.

Filatelistische aandacht voor: Fotografie (9)

Pioniers van de fotografie

Meerdere pogingen om direct positieve beelden te realiseren geven niet het gewenste resultaat. In 1830 brengt Daguerre een 14-daags durend bezoek aan Niépce om met hem zijn experimenten en de resultaten ervan te bespreken. In 1831 zoekt Niépce naar de meest effectieve toepassing van bitumen en harsen in zijn fotografische proces. Hij werd tevens gedwongen om een deel van zijn onroerend goed te verkopen.

Filatelistische aandacht voor: Fotografie (9) - 2 Filatelistische aandacht voor: Fotografie (9) - 3 Filatelistische aandacht voor: Fotografie (9) - 4

Ook in 1832 bezocht Daguerre opnieuw Niépce en vonden een nieuwe fotografisch proces uit, dat zij de naam physautotype noemden. Dankzij het gebruik van onder andere een destillaat van lavendelolie werd een beeld in minder dan 8 uur geproduceerd. In november van dat jaar verblijft Daguerre voor een langere tijd bij Niépce en werken zij aan de opzet van verschillende fotografische processen en methoden. Dan komt er een dramatisch jaar voor de ‘echte’ uitvinder van de fotografie. Op 5 juli 1833 overlijdt hij thuis aan de gevolgen van een beroerte. Geen van zijn vele uitvindingen kreeg het pre-dikaat van een officiële erkenning. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen