Filatelistische aandacht voor: Fotografie (8)

25 februari 2024

In 1826 ontvangt Niépce zijn eerste brief van Daguerre. Zijn broer Claude was in Engeland voor de promotie van enkele uitvindingen van de gebroeders Niépce. Wanneer Joseph op de hoogte wordt gesteld dat zijn broer ziek is geworden, reist hij met zijn vrouw Agnes direct af naar Engeland om hem te bezoeken. Eerst is er een oponthoud in Parijs voor een ontmoeting met Daguerre. Voor zijn broer werden ook een aantal voorbeelden van de resultaten van zijn heliografische experimenten mee.

Filatelistische aandacht voor: Fotografie (8)

Pioniers van de fotografie

Door zijn vriendschap met botanicus Franciscus Bauer (FRS) schrijft hij voor hem een korte verklaring voor het principe van de heliografie. Hij begon al in 1811 met zijn zoektocht en proefjes met het principe van de heliografie. In januari 1828 nemen Joseph en Agnes afscheid van de zieke Claude. Joseph laat enkele resultaten achter voor Bauer in de hoop dat hij zijn invloed laat gelden voor een erkenning binnen de geledingen van de Royal Society.

Filatelistische aandacht voor: Fotografie (8) - 2 Filatelistische aandacht voor: Fotografie (8) - 3 Filatelistische aandacht voor: Fotografie (8) - 4

In februari 1828 overlijdt Claude, terwijl Joseph en Agnes weer terugkeerden in Le Gras. Niépce stort zich op nieuwe experimenten met gepolijste zilveren en verzilderde koperen platen en gebruikt jodiumdampen om zijn beelden in een realtief korte periode van 30 minuten te realiseren. Later zal overigens blijken dat deze en nog een aantal andere onderdelen overeenkomen met het proces van Daguerre, de daguerreotypie. Alles door Niépce ingezet om zijn schuldenlast te verlichten. Het jaar 1829 wordt het begin van een uitgebreide correspondentie met Louis Jacques Mandé Daguerre. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen