Het menselijk oog

24 februari 2024

In het zeer omvangrijke boek “The Human Eye - Structure and Function” beschrijft auteur Clyde W. Oyster het menselijk oog op een vlotte en lezenswaardige manier. Door de gedetailleerde behandeling van alle aspecten van dit bijzondere orgaan heeft de inhoud van dit boek een medisch-wetenschappelijk karakter. Voor het geheel gebruikt de auteur zestien hoofdstukken. De fascinerende ontwikkeling van het menselijk oog vanuit het historisch perspectief, is op een boeiende en illustratieve wijze in beeld gebracht in de proloog.

Het menselijk oog

The Human Eye

Ook de verschillende oogtypen uit de dierenwereld zijn verrassend gedetailleerd beschreven. De eerste hoofdstukken geven informatie over de microscopische opbouw van het oog, de vorm en de geometrie van het oog, de onderlingen positie en de plaats van de ogen in het hoofd en de spieren van het oog. Telkens wordt daarbij een tekst en een illstratie gegeven uit historische publicaties. Elk hoofdstuk sluit ook af met een literatuurverwijzing. De auteur vervolgt met de behandeling van de zenuwen, het toe- en afvoeren van bloed en vocht en de opbouw, functie en werking van de oogleden.

Daarmee sluit de behandeling van het oculaire systeem af. De lezer vindt daarna een uitgebreide behandeling van de belangrijkste componenten van het oog, de iris en de pupil. Meerdere afwijkingen van het oog en operatieve ingrepen zijn besproken. Interessant zijn daarbij de beschrijvingen over het werk van beroemde wetenschappers. Zeer leerzaam is de leerstof over de lens, de optredende afwijkingen en het beeld van een staaroperatie.

Tot besluit van dit zeer waardevolle studieboek en naslagwerk behandelt de auteur de opbouw en de werking van het netvlies en het specifieke functioneren van de staafjes en kegeltjes. Een uitgebreide verklarende begrippenlijst en een trefwoordenregister sluiten dit goed verzorgde boek af. Dit boek mag zeker niet ontbreken in de bibliotheek van opleidingsinstituten voor geneeskunde en is zeer geschikt voor studenten, geneeskundigen en medisch specialisten.

ISBN 0-87893-645-9, “The Human Eye”, Clyde W. Oyster, Sinauer Associates, Inc., 1999, 800 pagina’s.