Allvar Gullstrand (1862-1930)

27 februari 2024

Allvar Gullstrand (1862-1930) was een Zweedse oogarts en opticien. Gullstrand, geboren in Landskrona, Zweden, was een hoogleraar (1894-1927) achtereenvolgens oogtherapie en optica aan de Universiteit van Uppsala. Hij paste de methoden van de fysische wiskunde toe op de studie van optische beelden en van breking van licht in het oog. Voor dit werk ontving hij in 1911 de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde. Hij staat ook bekend om zijn onderzoek naar astigmatisme en voor het verbeteren van de oftalmoscoop en de corrigerende lenzen voor gebruik na verwijdering van cataract uit het oog.

Allvar Gullstrand (1862-1930)

Vladimir Petrovich Filatov (1875-1956)

Hoewel Gullstrand geen formele opleiding in de natuurkunde had gevolgd, werd hij tot lid van het Nobel Comité voor de Fysica benoemd. Achter de schermen zorgde zijn verzet ervoor dat Albert Einstein nooit de Nobelprijs kreeg toegewezen voor zijn relativiteitstheorie. Voor zijn werk aan het foto-elektrisch effect kreeg Einstein in het jaar 1921 alsnog de Nobelprijs.

Vladimir Petrovich Filatov (1875-1956) was oogarts en chirurg uit het Russische Rijk en de latere Sovjet-Unie en is vooral bekend om zijn ontwikkeling van weefsel therapie. Hij introduceerde de zogenoemde buisflaptransplantatiemethode, hoornvliestransplantatie en het conserveren van transplantaten uit kadaverogen. Hij richtte het Institute of Eye Diseases & Tissue Therapy op in Odessa. De eerste hoornvliestransplantatie werd op 28 februari 1912 door Filatov geprobeerd, maar het transplantaat werd ondoorzichtig. Na talloze pogingen in de loop van vele jaren bereikte Filatov op 6 mei 1931 een succesvolle transplantatie van het hoornvlies bij een zieke persoon.

Zijn hele leven maakte Filatov er geen geheim van dat hij een trouwe orthodoxe christen was. De Communistische Partij eerde hem voor zijn medische werk, maar deed alsof ze zijn geloof niet opmerkte. Na de dood van Vladimir Filatov in 1956 leidde zijn leerling Nadezhda Puchkovskaya het Instituut voor Oogziekten en Weefseltherapie in Odessa, dat ter ere van Filatov werd omgedoopt tot het Filatov Instituut voor Oogziekten en Weefseltherapie.


Gerelateerde artikelen