Filatelistische aandacht voor: Fotografie (10)

27 februari 2024

Het fotografische resultaat uit die samenwerking werd al snel het Daguerreotypie genoemd. Niépce overleed op 5 juli 1833 in het Franse Saint-Loup-de-Varennes in de directe omgeving van zijn geboorteplek. Zijn uitvindingen en fotografische opnamen raakten al snel in vergetelheid door het geweld aan nieuwe ontwikkelingen in de fototechnieken en -methoden. Tot zijn uitvindingen behoren het irisdiafragma en de methode om foto’s houdbaar te maken.

Filatelistische aandacht voor: Fotografie (10)

Pioniers van de fotografie

Hij voorzag als eerste een fotocamera van een balg. Op meerdere plaatsen in de wereld vonden er vergelijkbare ontwikkelingen plaats. Daguerre experimenteerde met zilverjodide en lichtgevoelige platen voor het vastleggen van scènes en personen. Daguerre werd na het overlijden van zijn samenwerkingspartner ‘alleen eigenaar’ van het ontdekte en gerealiseerde erfgoed van Joseph Niépce.

Filatelistische aandacht voor: Fotografie (10) - 2 Filatelistische aandacht voor: Fotografie (10) - 3 Filatelistische aandacht voor: Fotografie (10) - 4

Voor alle postzegelverzamelaars die kozen voor de opbouw van een thematische verzameling Fotografie is het jaar 1839 te zien als een officieel ijkpunt voor de start van een reeks van geweldige innovaties die over de gehele wereld plaatsvonden. Aan de basis van de ontwikkelingen stonden veel personen, waarvan een groot deel zijn afgebeeld op postzegels en filatelistische uitgaven. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen