Filatelistische aandacht voor: Fotografie (12)

29 februari 2024

Door het door Niépce bij Franciscus Bauer (FRS) achterlaten van meerdere resultaten vanuit experimenten met lichtgevoelige materialen en het doorgeven van ervaringen en kennis over het gebruik van specifieke chemicalien in het maakproces van heliografie was de uitvinding van Niépce beschikbaar voor anderen en vooral voor bepaalde leden van de Royal Society.

Filatelistische aandacht voor: Fotografie (12)

Pioniers van de fotografie

De Britse fotopionier William Henry Fox Talbot (1800-1877) groeide op in een welgestelde familie. Na de schoollessen van zijn moeder en daarna de gebruikelijke schoolopleidingen, een vervolgstudie op het Trinity College in Cambridge, een onderdeel van de plaatselijke universiteit, studeerde hij af in 1825 in twee vakken: klassieke literatuur en wiskunde.

Filatelistische aandacht voor: Fotografie (12) - 2 Filatelistische aandacht voor: Fotografie (12) - 3 Filatelistische aandacht voor: Fotografie (12) - 4

In zijn jeugd reisde hij met de familie vaak door Europa en maakte gebruik van een camera lucida voor het vastleggen van visuele indrukken en droomde ervan om beelden houdbaar op papier vast te leggen. In 1824 ontmoette William Talbot in München de Britse astronoom John Frederik Herschel (1792-1871).

Deze ontmoeting vormde de basis voor een langdurige vriendschap en de start van een uitwisseling van kennis en ervaring. Talbot bestudeerde daarna intensief de eigenschappen van licht en andere optische fenomenen. Door Herschel maakte hij ook in 1826 kennis met David Brewster, de Schotse uitvinder van de caleidoscoop en de dioptrische stereoscoop. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen