Een filatelistische reis door de chemie (1)

29 februari 2024

Voor verzamelaars van postzegels en in het bijzonder voor verzamelaars van thematische filatelistische uitgaven verscheen een prachtig, kleurrijk en ruim voorzien van illustraties, het boek “A Philatelic Ramble through Chemistry”. Het boek is geschreven en met zorg samengesteld door Edgar Heilbronner en Foil Allan Miller. De zwerftocht door de geschiedenis en ontwikkelingen van de scheikunde levert vele artikelen op over bepaalde trend, bijzondere onderwerpen en historische gebeurtenissen en feiten.

Een filatelistische reis door de chemie (1)

A Philatelic Ramble through Chemistry

Alle artikelen zijn rijk voorzien van afbeeldingen van postzegels uit de gehele wereld. De zegels bevatten in meerdere of minderen mate op een fraaie wijze afbeeldingen, verwijzingen en symbolen op het gebied van de algemene chemie. De auteurs zijn op een wetenschappelijk niveau werkzaam geweest aan toonaangevende universiteiten en zijn tevens enthousiaste verzamelaars van postzegels.

Het thema is weliswaar chemie, maar de auteurs leggen ook telkens verbindingen naar andere interessante onderwerpen uit de fysica. Zij kozen voor het gebruik van reproducties van meer dan 1000 originele postzegels en poststukken om de onderwerpente ondersteunen. Van alle postzegels en poststukken zijn tevens de beschrijvingen opgenomen van het getoonde plaatje of de afgebeelde persoon. Daarmee krijgt de chemie een uiterst boeiende inhoud.

Iedereen die maar iets gemeen heeft met de wereld van de chemie of er volop mee te maken heeft vanuit zijn dagelijkse werkzaamheden vindt in het boek blijven informatie en inspiratie over de chemie en het thematisch verzamelen van postzegels. Bij het samenstellen van de combinatie tussen het behandelde onderwerp en het illustratiemateriaal hebben de auteurs gebruik kunnen maken van een representatieve thematische postzegelcollectie “Chemie op postzegels” met een omvang van ruim 3000 verschillende postzegels. (Wordt vervolgd).

ISBN 3-906390-17-9, “A Philatelic Ramble through Chemistry”, E. Heilbronner en F.A. Miller, Verlag Helvetica Chimica Acta, Wiley-VCH, 1998, 268 pagina’s.


Gerelateerde artikelen