Filatelistische aandacht voor: Fotografie (14)

2 maart 2024

Vooral na het overlijden van Franciscus Bauer in 1840 en de aankoop van zijn onroerend goed van het achtergebleven landgoed, tezamen met een groot deel van het inventaris, waaronder Niépce materialen en de eerste foto, kwam collega-botanicus Robert Brown (FRS) in 1841 in het bezit van een zeer waardevolle uitvinding. Een reis over de gehele wereld vangt aan voor de eerste foto’s van Niepce door de vele verkopen en aankopen door schatzoekers.

Filatelistische aandacht voor: Fotografie (14)

Pioniers van de fotografie

De pioniers van de fotografische technologie bepaalden de geschiedenis van de fotografie gedurende ongeveer een eeuw: van de vroege jaren (begin 19e eeuw) tot aan de industrialisatie van fotografische processen (begin 20e eeuw). Vanaf ongeveer de jaren veertig van de 20e eeuw wordt het steeds moeilijker om uitvindingen terug te voeren op individuele personen.

Filatelistische aandacht voor: Fotografie (14) - 2 Filatelistische aandacht voor: Fotografie (14) - 3 Filatelistische aandacht voor: Fotografie (14) - 4

Vanaf dat moment worden de ontwikkelingen voornamelijk uitgevoerd door ingenieurs in teamwork of door onderzoeks- en ontwikkelingsafdelingen van bedrijven in de foto-industrie met een veelheid aan merk- en bedrijfsnamen. Voor de postzegelverzamelaars met de keuze voor het thema Foto zal het een uitdaging worden om zegels te vinden van alle personen, die in boeken en tijdschriften zijn aangegeven als personen die bijdroegen aan de historische ontwikkelingen van het proces van zwart/wit- en kleurenfoto’s, van fotocamera’s en toebehoren, van optieken en lenzen, van sluitertechnologie en van lichtgevoelige materialen en bijbehorende chemicaliën. Ook de foto’s en de fotografen krijgen aandacht. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen