Copernicus liet onze aarde door de ruimte bewegen

20 maart 2014

“De zon staat stil, de aarde beweegt”, gaf Nicolaus Copernicus (1473-1543) aan in zijn wetenschappelijke voordrachten en publicaties. Meteen veroorzaakte hij een wetenschappelijke revolutie en de visuele waarneming van op- en ondergaande zon kon niet meer gekoppeld worden aan een verouderde aanname van een stilstaande aarde en een bewegende zon.

Copernicus liet onze aarde door de ruimte bewegen

Copernicus: Grondlegger van het moderne wereldbeeld

Zijn idee dat de aarde eenmaal daags ronddraait en bovendien in een jaar ook nog eens een omloop om de zon voltooit was niet meer helemaal nieuw, maar door Copernicus wel baanbrekend onderzocht en verklaart met bewijzen. In het mooi uitgevoerde en uiterst interessante boek “Copernicus” beschrijft de auteur op een boeiende en onderhoudende wijze het leven en werk van een zeer belangrijke wetenschapper. Het baanbrekende werk van Copernicus kwam tot stand in de moeilijke jaren van de Reformatie en de Contrareformatie. Nicolaus Copernicus werd geboren in het Poolse plaatsje Toruń. Zijn horoscoop geeft aan dat hij op 19 februari 1473 om 16.48 uur ter wereld kwam. Het eerste hoofdstuk van het boek geeft de lezer een beeld van een onrustige periode waarin de jonge Nicolaus opgroeide en studeerde aan diverse universiteiten in verschillende vakken. Uiteindelijk studeerde hij in 1503 af in het kerkelijk recht, maar verkoos als astronoom verder te gaan. De auteur geeft alle bijzondere details over het werk aan een kosmisch model. Zijn baanbrekende en revolutionaire ideeën en resultaten uit studie en onderzoek beïnvloedden velen, waaronder mensen als Johannes Kepler, Galileo Galilei en Isaac Newton. Maar ook de door Copernicus gebruikte referentiebronnen zijn voortreffelijk in beeld gebracht en beschreven en maken het boek een historische raadpleegbron voor astronomen, fysici en wiskundigen en voor liefhebbers van de wetenschap.

Copernicus liet onze aarde door de ruimte bewegen - 2 Copernicus liet onze aarde door de ruimte bewegen - 3 Copernicus liet onze aarde door de ruimte bewegen - 4

Copernicus was tevens arts en oefende regelmatig het werk als geneeskundige uit. Als minnaar is er weinig over hem bekend geworden. Hij was overigens formeel celibatair, maar had een relatie met zijn huishoudster. Indrukwekkend is het aantal contacten dat Copernicus had met andere wetenschappers, kerkelijke personen, wiskundigen, astronomen en zakenmensen. Meerderen daarvan waren het niet eens met de verklaringen van Copernicus, die hij publiceerde in 1543 in zijn verhandeling “De revolutionibus”. Het scheelde maar weinig of de publicatie zou niet verschijnen. Zijn enige leerling Rheticus bouwde voort met de opgedane kennis, ook toen de godsdienstige twisten heftiger werden. Het geheel is boeiend en inspirerend samengesteld.

ISBN 90 76988 70 6, “Copernicus: Grondlegger van het moderne wereldbeeld”, William Shea, Uitgever Natuurwetenschap & Techniek, 2006, 155 pagina’s.


Gerelateerde artikelen