Culturele vrijheden zorgen voor kunstzinnige creaties

12 januari 2013

Enkele jaren na de verschrikkingen van de vele slagvelden en onderdrukkingen voor en tijdens de tweede wereldoorlog werd een nieuwe vorm van kunst zichtbaar bij gevestigde kunstenaars en nieuwe jonge kunstenaars. Er kwam een opvallende en meestal provocerende stroming op gang. Tot en met 10 februari 2013 kan de bezoeker van het Duits Historisch Museum met de kunstuitingen van kunstenaars als Erik Bulatov, Tadeusz Kantor, Maria Lassnig, Mario Merz, Christo en Fernand Léger in een rustige ambiance kennismaken. In een thematische opstelling tonen 113 kunstenaars hun werk met het onderwerp vrijheid na 1945.

Culturele vrijheden zorgen voor kunstzinnige creaties

Verführung Freiheit: Kunst in Europa seit 1945

Gemeenschappelijk in de expositie is de nieuwe wereldaanpak Democratie en Socialisme. Beide systemen verklaarden te streven naar mensenrechten, gelijkheid en vrijheid. Nu weten we hoe zich dat heeft uitgepakt. De kunstenaars laten u dat zien en ervaren.

Het concept van de expositie heeft een Europees karakter en reist door 36 landen in een samenwerkingsverband. Daarom is de variatie aantrekkelijk voor de kunstliefhebber. De omvangrijke catalogus brengt alle kunstwerken in beeld en beschrijft de bijbehorende thema’s met werk van Co Westerik, Wojciech Fangor, Arsen Savadov, Niki de Saint Phalle, Valie Export, Gilbert & George en vele anderen.

ISBN 978-3-86102-174-2, “Verführung Freiheit”, Monika Flacke, Sandstein Verlag, 2012, 352 pagina’s

Deutsches Historisches Museum, Unter den Linden 2, D-10117 Berlin, www.dhm.de


Gerelateerde artikelen