Met onze zintuigen moderne kunstuitingen beleven

23 november 2012

Met onze vijf zintuigen nemen wij de wereld en daarmee ook ons zelf waar. De expositie “Von Sinnen” en de bijbehorende kunstpublicatie in de Kunsthalle zu Kiel zijn gebaseerd op de vraag van de specifieke betekenis van het kunnen horen, voelen, ruiken, proeven en zien in de hedendaagse kunst.

Met onze zintuigen moderne kunstuitingen beleven

Von Sinnen. Wahrnehmung in der zeitgenössischen Kunst

De samenstellers van de tentoonstelling en de meewerkende kunstenaars geven aan de hand van 38 geselecteerde werken een antwoord op deze vraag. De opzet van de meeste exposities is gebaseerd op het kijken naar kunst en in een aantal bijzondere situaties ook op het horen van kunst, zoals bij sterk bewegende kunst. Het ruiken, proeven en aanraken van kunst heeft zich nog niet in ruime mate ontwikkeld.

De rol van onze zintuigen is overtuigend in zintuiglijke positie gebracht. Daarbij gaat het niet alleen over de vijf meest besproken zintuigen, maar ook over ons 6e en 7e zintuig en de 12 zintuigen in de leer van de anthroposofie. Vijf ruimten zijn gereserveerd voor installaties en de opgestelde werken werden speciaal ontwikkeld voor deze expositie, zoals de bijna 1 miljoen foto’s van internet door Erik Kessels, de installatie van eetbare marsepein en chocolade van Sonja Alhäuser of de ruikende op een muur geschilderde installatie. Naast deze en andere grote ruimtevullende opstellingen presenteert het museum kleinere kunstobjecten en -opstellingen op tafels en videobeelden van onder andere Carsten Nicolai, Tim Eitel, Louise Bourgeois en Bill Viola.

Met het concept laten de bedenkers de bezoekers tevens kennismaken met de snelheid en complexheid van onze mediale wereld en de ontwikkeling van onze sociale netwerken. De catalogus is speciaal samengesteld voor de expositie en heeft een opvallende op-art-achtige uitstraling. De werken zijn afgebeeld, van een toelichting voorzien en gegroepeerd op basis van het respectievelijke zintuig. Een aantal waardevolle inleidingen geven een beeld van de betekenis van onze zintuigen bij het kijken en beoordelen van kunst.

Met onze zintuigen moderne kunstuitingen beleven - 2

ISBN 978-3-86678-739-1, “Von Sinnen. Wahrnehmung in der zeitgenössischen Kunst”, Anette Hüsch, Kerber Verlag, 2012, 112 pagina’s

Kunsthalle zu Kiel, Düsternbrooker Weg 1, D-24105 Kiel, www.kunsthalle-kiel.de

Afb. Ook op postzegels is er aandacht voor onze zintuigen. Een holografische folie op één van de 5 zegels in de serie: Portugal 2009 Vijf zintuigen (Michel 3453-3457)


Gerelateerde artikelen