Internationale erkenningen voor comics als kunstvorm

23 november 2012

Met de expositie ‘Serious Pop’ presenteerde het Kunstmuseum Mülheim an der Ruhr het werk van de gerenommeerde auteur, illustrator en tekenaar van comics Hendrik Dorgathen. Sinds het begin van de jaren 80 werkt hij aan projecten en vrije werk op het gebied van comics, illustraties en beeldende kunst en heeft inmiddels een oeuvre opgebouwd dat bijzonder wordt gewaardeerd door de opdrachtgevers, comicverzamelaars en de regisseurs van animatiefilms.

Internationale erkenningen voor comics als kunstvorm

Holodeck

Als illustrator werkte de in 1957 in Mülheim an der Ruhr geboren kunstenaar voor GEO, Die Zeit en de New York Times en voor vele uitgevers. Met zijn werk droeg hij bij aan ontwikkeling van de comic als kunstvorm en het beeldverhaal voor het overbrengen van spanning, sensatie en informatie.

Zijn oeuvre is voor een groot deel afgedrukt in de gelijktijdig verschenen rijke publicatie Holodeck. De expositie is opgebouwd in vier zalen van het museum en geeft tevens een kijkje in zijn privémuseum. We zijn onder de indruk van zijn tekenkracht in de beeldverhalen, waaronder de belevenissen van de Venus van Willendorf en de relatie met een onderzoekend mannetje. Voor de comicfan een geweldige mogelijkheid om door het nieuwe boek kennis te maken met zijn werk.

ISBN 978-3-03731-096-0, “Holodeck”, Hendrik Dorgathen, Edition Moderne, 2012, 240 pagina’s

Kunstmuseum Mülheim an der Ruhr, Synagogenplatz 1, D-45468 Mülheim an der Ruhr, www.kunstmuseum-mh.de


Gerelateerde artikelen