Presentatie van nieuw werk van schilder René Magritte

30 oktober 2012

Zeer boeiend, betoverend, verwonderend, vernieuwend, verbazingwekkend en uniek zijn de schetsen, tekeningen, schilderijen en objecten van de Belgische kunstenaar René Magritte (1898-1967). Magritte is in de internationale kunstwereld bekend geworden als een surrealist, die met zijn intrigerende voorstellingen van alledaagse voorwerpen in onverwachte combinaties de waarneming van de werkelijkheid bij de toeschouwers op losse schroeven zette.

Presentatie van nieuw werk van schilder René Magritte

Rene Magritte: Newly Discovered Works

Zijn geweldige oeuvre werd gepubliceerd in een vijfdelige wetenschappelijke catalogus, die tot stand kwam onder leiding van de befaamde kunstcriticus en auteur David Sylvester. Nadat in 1997 het laatste deel verschenen was, doken op de kunstmarkten en veilingen werken op die aanspraak maakten op een toeschrijving aan René Magritte. Om de authenticiteit van de nieuw ontdekte werken te onderzoeken en vast te stellen werd een comité opgericht onder de paraplu van de Stichting Magritte. Ook onderzochten deskundigen van het comité een aantal werken van Magritte, waarvan het jaar van de aanmaak ontbrak. De resultaten van al die inspanningen zijn samengebracht in een prachtige kunstpublicatie, die mede onder de benaming ‘Catalogue Raisonné VI’ is uitgekomen. Het nieuwe boek bevat reproducties en uitvoerige documentatie over 130 nooit eerder gereproduceerde en aan Magritte toegeschreven werken. Het werk is door het comité beoordeeld in een periode tussen september 2000 en maart 2010.

Het nieuwe document vormt de synthese van nieuwe ontdekkingen over de kunstwerken en aanvullende gegevens over het leven van Magritte zelf. De begeleidende teksten en vergelijkende documentatie verschaffen een overvloed aan informatie, waaronder de omstandigheden waarin het werk ontdekt werd, verwijzingen naar brieven, citaten in de oorspronkelijke taal, en citaten uit voorgaande delen. Sarah Whitfield is een onafhankelijke kunsthistorica, auteur en curator. Het kunstboek is alleen beschikbaar in het Engels. De citaten zijn in hun oorspronkelijke taal weergegeven. Kunstkenners, liefhebbers van het werk van Magritte en docenten en studenten kunstgeschiedenis zullen dit werk zeer waarderen en vooral toevoegen aan de opgebouwde collectie kunstboeken.

ISBN 9780300188752, “René Magritte”, Sarah Whitfield, Yale University Press, 2012, 163 pagina’s


Gerelateerde artikelen