Moderne en provocerende kunst van Francis Picabia

23 november 2012

De Kunsthal Krems presenteerde voor de eerste maal in Oostenrijk een omvattende tentoonstelling met het werk van Francis Picabia (1879-1953). Op grond van zijn werkzame periode behoort hij tot de groep van de klassieke moderne kunst en in het bijzonder tot de richting avantgarde kunst rondom Dada en Marcel Duchamp.

Moderne en provocerende kunst van Francis Picabia

Francis Picabia. Retrospektive

Picabia geldt als vernieuwer, provocateur, initiator, levensgenieter, non-conformist en een liefhebber van de moderne kunst. In zijn oeuvre zijn meerdere kunststromingen zichtbaar en bij nadere beschouwing van het beeld zelfs een beetje voelbaar. De kunstenaar bezat telkens de kracht om wisselend te ontwerpen en te schilderen in een stijl die paste in het moment van een deelperiode in zijn leven en werk.

In het boek bij de expositie brengt de auteur een interview met de Franse kunstenaar. Na de diverse werkperioden tussen 1913 en 1917 in New York veranderde zijn kunststijl en in 1917 startte hij de werkzaamheden voor het kunsttijdschrift 391. Kunstkenners en kunstliefhebbers krijgen een totaalbeeld van de scheppingen door Francis Picabia.

Van tekeningen en aquarellen naar olieverf op doek of karton zijn allemaal gevarieerd kleurrijk afgebeeld en besproken. Zijn geweldige liefde voor vrouwen laat hij op realistische wijze zien in magische, afhankelijke en soms tedere beelden. Een gedetailleerde biografie, rijk voorzien van familiefoto’s, sluit dit aantrekkelijke en verrassende kunst- en oeuvreboek af.

ISBN 9783863352233, “Francis Picabia. Retrospektive”, Hans-Peter Wipplinger, Kunsthalle Krems, 2012, 206 pagina’s

Kunsthalle Krems, Franz-Zeller-Platz 3, A-3500 Krems, www.kunsthalle.at


Gerelateerde artikelen