Daumier en Pettibon waren toen al bekend met censuur (2)

7 juni 2019

Ook visuele getuigenissen van bijzondere gebeurtenissen en bijzonder nieuws in de media door Amerikaans kunstenaar Pettibon staan in de belangstelling bij verzamelaars en museumdirecties. Zijn omvangrijke en radicale uitingen in een combinatie van woord en beeld in de thema’s politiek, religie, sport en nieuws zullen tevens een grote indruk achterlaten bij de bezoekers van de unieke expositie in het Kunst Museum Winterthur.

Daumier en Pettibon waren toen al bekend met censuur (2)

Daumier - Pettibon

Het is verwonderlijk dat pas met deze expositie het idee is uitgewerkt om de grootheden uit de wereld van de satire en het op grote schaal delen van hun kritische gedachten op bewaarbare ondergronden samen te brengen. Als begeleidende catalogus voor de bezoekers en referentiebron voor kunstliefhebbers verscheen een prachtige en rijk geïllustreerde publicatie. In de uitgebreide inleiding geeft de directeur van het museum, Konrad Bitterli, een verklaring over de keuze om het werk van beide kunstenaars in één expositie te tonen.

Na de inleiding bespreken kunstdeskundigen op uitgebreide en gedetailleerde wijze het kunstzinnige leven en werken van de respectievelijke kunstenaars. In het eerste artikel maakt de lezer kennis met feiten en gebeurtenissen uit beide levens en brengt de auteur een beeld van de betekenis van beide kunstenaars in de “gewone” wereld en hun bijdragen aan de ontwikkelingen in de wereld van satire, spotprenten en kritische teksten in hun onderschriften.

Daumier en Pettibon waren toen al bekend met censuur (2) - 2 Daumier en Pettibon waren toen al bekend met censuur (2) - 3
Ter gelegenheid van de aandacht voor de 200e geboortedag van Honoré Daumier verschenen bij de Franse Post in 2008 een postzegel en een FDC. In 2019 herdenken wij zijn overlijden in het jaar 1879, inmiddels 140 jaar geleden. Later verscheen ook in Mozambique een zegel met een afbeelding van Daumier.

Daarna zijn er specifieke beschrijvingen over de kunstenaars. We maken ook kennis met het vroege teken- en schilderwerk en met enkele sculpturen van Honoré Daumier. Het geweldige boek is compleet gemaakt door het grote aantal afbeeldingen van fascinerende werken van de kunstenaars.

ISBN 978-3-7774-3268-7, “Daumier - Pettibon”, Konrad Bitterli, Andrea Lutz en David Schmidhauser, Hirmer Verlag, 2019, 204 pagina’s.

Kunst Museum Winterthur - Reinhart am Stadtgarten, Stadthausstrasse 6, CH-8400 Winterthur, www.kmw.ch.


Gerelateerde artikelen