Kleurentheorie van Goethe is gebaseerd op de natuur (1)

2 juni 2019

De grote denker, filosoof, toneelschrijver, alchemist, dichter, staatsman, maar vooral ook natuuronderzoeker en wetenschapper Johann Wolfgang von Goethe liet zich bij zijn natuurwetenschappelijke activiteiten en beschrijvingen van zijn observaties en theorieën inspireren door het verschijnsel van de natuur. De levenslange belangstelling van Goethe voor de natuur en natuurverschijnselen, zijn waarnemingen, zijn onderzoeken en wetenschappelijke benaderingen van de natuur hebben bij hem geleid tot vele uitspraken en publicaties.

Kleurentheorie van Goethe is gebaseerd op de natuur (1)

Newtons Gespenst und Goethes Polaroid. Über die Natur

Ook de teken- en schildertalenten van Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) hebben op een visuele manier bijgedragen tot onze huidige kennis over de natuur. De resultaten van zijn natuurwetenschappelijke studies zijn geweldige inspiratiebronnen voor het onderwijs en vormen in het algemeen een basis voor verdere bestudering van de natuur en haar verwonderlijke fenomenen.

Kleurentheorie van Goethe is gebaseerd op de natuur (1) - 2 Kleurentheorie van Goethe is gebaseerd op de natuur (1) - 3 Kleurentheorie van Goethe is gebaseerd op de natuur (1) - 4

In een uiterst informatieve en bovendien op boeiende wijze geschreven essay van de auteur, journalist en Goethe-kenner Mathias Bröckers vinden de lezers een zeer waardevolle en interessante benadering over Goethes kennis over de natuur en de betekenis daarvan voor anderen. In zijn unieke publicatie “Newtons Gespenst und Goethes Polaroid” opent de auteur de samenvattingen en historische benadering van feiten en gebeurtenissen uit het boeiende en zeer inhoudelijke leven en werk van Goethe met een fragment uit een belangrijke beschouwing uit het jaar 1782 over de natuur, door natuurwetenschapper Goethe. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-86489-238-7, “Newtons Gespenst und Goethes Polaroid. Über die Natur”, Mathias Bröckers, Westend Verlag, 2019, 126 pagina’s.


Gerelateerde artikelen